CONSTANȚA: Pregătirea plajelor de pe litoral, pe final
Directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral spune că suprafețele ar putea fi predate către operatorii economici spre închiriere până spre finele lui aprilie.
Publicat: 31 Martie 2024, 20:48 • Actualizat: 31 Martie 2024, 22:58
Lucrările de pregătire a plajelor de pe litoralul românesc pentru sezonul estival sunt aproape finalizate, relatează Radio România Constanța.
Directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral spune că suprafețele ar putea fi predate către operatorii economici spre închiriere până spre finele lui aprilie.
"Lucrăm la finisări, astfel încât, între 15 aprilie și 20 aprilie să terminăm predarea sectoarelor de plajă către operatorii cu care avem contacte. Am scos gardurile, am adunat toate resturile, am igienizat, după care am trecut la nivelare până la linia mării, am creat o pantă adecvată până la linia apei, iar după anumită perioadă am mai făcut o afânare cu utilajele noastre și, în funcție de caz, ultima dată dăm cu utilaje de cernere", a precizat Hristu Uzun.
Noi sectoare de plajă extinse au fost recepționate recent, două la Eforie Nord și unul la Agigea.
În zona Olimp, continuă lucrările din cadrul proiectului de stopare a eroziunii costiere, urmând a fi luată o decizie, împreună cu constructorul, privind începerea lucrărilor de înnisipare în această vară ori de la 1 septembrie, a mai spus directorul ABADL.
Litoralul românesc a câștigat deja zeci de hectare noi de plajă, prin lucrările de stopare a eroziunii costiere iar la finalul proiectului, se va ajunge la 400 de hectare în plus de plajă.
Există însă și efecte care îi nemulțumesc pe turiști: extinderea plajelor a stimulat și investițiile în clădiri noi, iar unele dintre ele sunt foarte înalte și umbresc suprafețe mari de plajă.
"Era de așteptat și chiar din analiza cost-beneficiu se cunoaște că unul dintre efectele imediate ale proiectului este stimularea investițiilor la limita vestică. Din păcate, este un proces pe care noi nu-l putem controla, dar îl observăm. Poate deveni îngrijorător faptul că deja de la prânz, în unele zone, datorită înălțimii clădirilor aflate la limita vestică, nu mai beneficiezi de soare. Înnisiparea a fost făcută fără să țină cont de dezvoltarea la limita vest, dar proiectarea noastră a ținut cont de efectele schimbărilor climatice, de faptul că plaja se eroda într-un ritm alert și de faptul că, în câțiva ani, existau zone în care nu am mai fi avut plaje deloc", a punctat Nicușor Buzgaru, manager de proiect, într-o intervenție pentru emisiunea "Tema zilei".
Studiile pentru stoparea eroziunii costiere pe litoralul românesc au început în urmă cu două decenii, iar de 10 ani se desfășoară lucrări de înnisipare.
Citește și: Numărul rezervărilor estivale pe litoralul românesc, în creștere