CONSTANȚA: Ungerile cu nămol în miezul zilei au riscuri mari și beneficii minime
Medicii avertizează asupra aplicării corespunzătoare a tratamentului cu nămol.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 29 Iulie 2024, 18:24 • Actualizat: 29 Iulie 2024, 20:48
Pacienții care aleg să-și petreacă vacanța de vară în cadrul stațiunilor balneoclimaterice sunt sfătuiți de medicii Sanatoriului Balnear Techirghiol să evite aplicarea din cap până în picioare cu nămol pe durata șederii la soare în miezul zilei.
Potrivit medicilor, expunerea la soare cu tratamentul aplicat prezintă riscuri semnificative pentru sănătate, relatează Radio România Constanța.
Nămolul trebuie aplicat corect
Cu toate că nămolul de Techirghiol este cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice, acest lucru nu este valabil pentru orice sticlă cu nămol vândută pe plajă de comercianții ambulanți.
Medicii trag un semnal de alarmă în privința nămolului vândut pe plajă, întrucât acesta este recoltat din zona în care este deversat cel folosit la Sanatoriul Balnear Techirghiol, utilizarea acestuia putând provoca infecții sau alergii.
„Temperatura ambiantă este un factor de stres. Eliminarea sudorii de pe piele este mecanismul care consumă cea mai multă energie, și atunci organismul se răcorește. În condițiile în care pacientul este acoperit cu nămol, acest mecanism de adaptare este anihilat, este inhibat, pentru că este acoperită pielea cu nămol, care are culoarea neagră și se comportă ca un corp negru, deci în afară de faptul că acoperă, împiedică transpirația, absoarbe radiația solară. Acesta este motivul pentru care noi recomandăm ca aplicația completă de nămol să se facă dimineața, între orele 8.00-10.00, sau după-amiaza, între orele 17.00-19.00. Corect făcută, aplicația nu durează mai mult de două ore”, a declarat dr. Olga Surdu, medic primar recuperare, medicină fizică şi balneologie la Sanatoriul Balnear Techirghiol.
Citește și: Sondaj. Câți bani vor cheltui românii pentru concediu în acest an