CONSTANȚA: Vasilopita, simbolul unei îndelungate tradiții grecești
Zeci de părinți, copii și bunici s-au reunit pentru a primi o bucățică din prăjitura Sfântului Vasile cel Mare.

Publicat: 21 Ianuarie 2024, 13:36 • Actualizat: 21 Ianuarie 2024, 19:44
Membrii comunității elene din Constanța au împărțit, duminică, plăcinta Sfântului Vasile sau Vasilopita, pentru ca binecuvântarea să se aștearnă întregul an asupra tuturor.
Bănuții norocoși din plăcintă și-au găsit calea către cei care îi meritau, relatează Radio România Constanța.
Zeci de părinți, copii și bunici s-au reunit la Biserica Greacă Methamorphosis pentru a primi o bucățică din prăjitura Sfântului Vasile cel Mare.
Președintele Comunității Elene din Constanța, Anton Traian Antoniadis, spune că sărbătoarea este dedicată întregii comunități constănțene.
Tradiția Vasilopitei este legată de momentul în care poporului păstorit de ierarhul Vasile cel Mare în zona Cezareei Capadociei i s-a impus plătirea unei taxe împovărătoare, în timpul unei foamete.
Familiile au fost nevoite să renunțe la bijuterii, monede și obiecte de valoare. Sfântul Vasile a mers la împărat, apărând cauza poporului. La rugămintea sa, împăratul a anulat taxa și i-a returnat episcopului averea oamenilor.
Neștiind cui i se cuvenea fiecare obiect în parte, Sfântul Vasile a decis să fie pregătită o mare plăcintă în care să fie puse toate obiectele.
După Sfânta Liturghie, el a binecuvântat și a tăiat plăcinta, dând fiecărui om câte o felie. În mod miraculos, fiecare și-a primit lucrurile la care fusese nevoit să renunțe.