Constănțenii și tulcenii care n-au achitat taxe și impozite au poprire pe conturile bancare
Primul termen scadent a fost pe 31 martie, iar cel de-al doilea – pe 30 septembrie.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 07 Octombrie 2024, 12:43 • Actualizat: 07 Octombrie 2024, 12:43
Aproximativ 18.000 de constănțeni și 1.600 de tulceni au remarcat, în ultima perioadă, că au poprire pe conturile bancare, deoarece nu și-au achitat la timp taxele și impozitele locale, care aveau ca termen scadent 31 martie.
Serviciile de specialitate din primării au cerut executarea silită, pentru recuperarea banilor datorați. Pe 30 septembrie a expirat cel de-al doilea termen pentru plata taxelor și impozitelor locale, așa că ar putea să urmeze un alt val de popriri, informează Radio România Constanța.
Etapele instituirii popririi
„Potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, executarea silită începe prin comunicarea somației. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somației nu se stinge debitul sau nu se notifică organul fiscal cu privire la intenția de a demara procedura de mediere, se continuă măsurile de executare silită.
Somația este însoțită de un exemplar al titlului executoriu emis de organul de executare silită, astfel poprirea conturilor bancare s-a făcut cu respectarea legislației, în sensul în care, la nivelul municipiului Tulcea, la data de 12.06.2024, s-a efectuat o campanie de executare silită pentru obligațiile fiscale cu termen scadent la 31 martie 2024, aferente semestrului 1 al anului 2024, fiind emise somații și titlurile executorii pentru toți contribuabilii ce figurau în evidența fiscală cu debite neachitate.
Mai mult decât atât, în permanență, executorii fiscali am avut o conduită activă în relația cu contribuabilii prin înștiințarea scrisă sau telefonică a acestora cu privire la situația lor fiscală, în sensul promovării bunei credințe în relațiile dintre organul fiscal și plătitori, pentru determinarea unei situații fiscale corecte a acestora”, declară directoarea Serviciului de Impozite și Taxe al Primăriei Tulcea, Alina Antonescu.
Expedierea somației și contestația la executare
„În general, somația se trimite cu confirmare de primire. Mai există posibilitatea de a trimite somațiile și online, cu confirmare de primire în cazul primirii online a mailului respectiv, dar în general somația se transmite cu confirmare de primire.
Contestația la executare se face, potrivit articolului 260 din Cod de procedură fiscală pe cale judecătorească, în termen de 15 zile, sub sancțiunea decăderii de la data comunicării a actului de executare silită”, adaugă Alina Antonescu.
Citește și: Peste 600 de locuri de muncă vor fi oferite absolvenților din județul Gorj