Contestatari ai anulării alegerilor prezidențiale protestează în Capitală
Jandarmeria Capitalei face apel către organizator, reprezentanții acestuia și participanți să respecte întocmai locurile de desfășurare și traseele de deplasare declarate și asumate.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 12 Ianuarie 2025, 12:04 • Actualizat: 12 Ianuarie 2025, 15:56
Contestatari ai anulării alegerilor prezidențiale protestează, duminică, în Capitală.
La apelul Alianței pentru Unirea Românilor, protestatarii s-au adunat în Piața 21 Decembrie 1989 începând cu ora 12:00.
Circulația în zonă este blocată.
Obiecte interzise, descoperite asupra unor participanți
3 persoane care aveau asupra lor obiecte interzise au fost depistate în timp ce se deplasau spre zona mitingului din Piaţa Universităţii, informează Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB).
În cazul acestora, au fost întocmite acte de sesizare a organelor de urmărire penală.
"Pe timpul afluirii participanţilor la adunarea publică din Piaţa Universităţii, au fost observate persoane cu bagaje voluminoase, care au fost interceptate de forţele de ordine. Astfel, au fost depistate trei persoane care aveau asupra lor obiecte interzise, pentru care au fost întocmite trei acte de sesizare a organelor de urmărire penală, după cum urmează: un act de sesizare pentru o persoană care avea asupra sa două cuţite (art. 372 Cod Penal); un act de sesizare pentru o persoană care avea asupra sa un briceag (art. 372 Cod Penal); un act de sesizare pentru o persoană care avea asupra sa substanţe interzise (art. 4 din Legea nr. 143 din 2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare)", se precizează într-un comunicat al DGJMB.
Jandarmeria Bucureşti reaminteşte faptul că este interzisă şi constituie infracţiune participarea la adunările publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a acestora.
"Totodată, pentru siguranţa tuturor, facem apel către organizatori şi participanţi, dacă observă provocări, altercaţii sau grupuri agresive, să le evite şi să anunţe imediat forţele de ordine din apropiere", adaugă DGJMB.
Potrivit programului, manifestanții vor porni în marș spre sediul Guvernului, iar apoi spre Palatul Cotroceni.
Protestul a fost avizat de comisia de specialitate din Primăria Municipiului București.
Programul manifestației
- între orele 12:00 – 13:00, adunarea participanților în Piața 21 Decembrie 1989
- între orele 13:00 – 15:00, adunare publică în Piața 21 Decembrie 1989
- între orele 15:00 – 16:00, deplasare pe traseul: Bd. Nicolae Bălcescu – Bd. Gheorghe Magheru – Piața Romană – Bd. Lascăr Catargiu – Piața Victoriei (alveola centrală)
- între orele 16:00 – 17:00, adunare publică în Piața Victoriei (alveola centrală)
- între orele 17:00 – 19:00, deplasare pe traseul: Piața Victoriei – Șos. Nicolae Titulescu – Pasajul Basarab – Șos. Grozăvești – Șos. Cotroceni – Splaiul Independenței – Piața Operei – Bd. Mihail Kogălniceanu – Bd. Regina Elisabeta – Calea Victoriei – Piața Victoriei (alveola centrală)
- între orele 19:00 – 22:30, adunarea publică în Piața Victoriei (alveola centrală)
- între orele 22:30 – 23:00, defluirea totală a participanților
Recomandările Jandarmeriei București
Pentru buna desfășurare a acestei adunări publice de protest, Jandarmeria Capitalei face apel către organizator, reprezentanții acestuia și participanți să respecte întocmai locurile de desfășurare și traseele de deplasare declarate și asumate în protocolul agreat de comun acord în cadrul Comisiei de avizare.
"Pentru respectarea drepturilor și libertăților celorlalți cetățeni din Capitală, insistăm să nu întrerupă deplasarea și să nu se abată de la traseele agreate, întrucât au fost impuse restricții de circulație rutieră pentru siguranța marșului de protest solicitat, atât pentru participanții la trafic, cât și pentru autovehiculele cu regim prioritar și de transport în comun.
Insistăm pe aceste aspecte, întrucât, în trecut, organizatorii acestei manifestații publice au încălcat în repetate rânduri traseele de deplasare agreate prin protocol, situații care au generat riscuri în planul ordinii și siguranței publice și al participanților, respectiv un disconfort și o stare de nemulțumire în rândul celorlalți cetățeni ai Capitalei neimplicați în astfel de manifestații.
În vederea desfășurării fără riscuri în planul ordinii și siguranței publice a acestei adunări publice, evidențiem obligațiile pe care organizatorul și participanții le au potrivit prevederilor art. 12 și art. 13 din Legea nr. 60/1991 (republicată) privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, cu modificările și completările ulterioare", se precizează într-un comunicat.
Jandarmeria Capitalei recomandă persoanelor care vor participa la această manifestație, dar şi celorlalţi cetăţeni, să manifeste înţelegere faţă de măsurile luate, să adopte un comportament civilizat, să respecte indicaţiile jandarmilor, să evite conflictele de orice natură și să anunţe cea mai apropiată patrulă de jandarmi, dacă observă persoane care au un comportament antisocial.
De asemenea, din raţiuni de siguranţă publică, participanţii sunt sfătuiți să nu vină cu bagaje sau genţi voluminoase.
Participanții la adunările publice trebuie să respecte recomandările făcute de organizator, împuterniciții acestuia sau organele de ordine, să se abțină de la acțiuni de natură a împiedica desfășurarea normală a adunărilor publice și să nu incite la asemenea acțiuni prin viu grai sau alte mijloace audiovizuale.
Citește și: UZPR condamnă agresarea unor jurnaliști la protestul din fața sediului CCR