Filă de istorie: 34 de ani de la prezentarea Proclamației de la Timișoara
Documentul sublinia că Revoluţia din orașul de pe Bega a fost una anticomunistă, nu doar una anticeauşistă.

Publicat: 11 Martie 2024, 08:35 • Actualizat: 11 Martie 2024, 10:56
Luni, se împlinesc 34 de ani de la prezentarea, în fața a 15.000 de oameni adunați în Piața Operei, a Proclamației de la Timișoara.
Documentul sublinia că Revoluţia din orașul de pe Bega a fost una anticomunistă, nu doar una anticeauşistă.
Prevederile Proclamației
Alături de apelul la unitatea tuturor categoriilor sociale şi toleranţă interetnică, Proclamaţia mai propunea reabilitarea proprietăţii private, investiţii în sistemul medical, descentralizare economică şi administrativă, refacerea punţilor de legătură cu exilul romanesc.
Cea mai cunoscută revendicare, cea privitoare la lustrație, este cuprinsă în punctul 8 al documentului.
Aplicarea lustrației a fost și principala solicitare a "Golaniadelor" din Piața Universității din București, relatează Radio România Timișoara.
Timișoara, scânteia Revoluției anticomuniste din România
Proclamația de la Timișoara este actuală la 34 de ani de la citirea ei, declară Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara.
La 17 decembrie 1989, în Piaţa Operei, Armata, Miliţia şi Securitatea au deschis foc fără avertisment asupra manifestanţilor, zeci de timişoreni fiind uciși inclusiv pe treptele Catedralei.
Tot atunci, zeci de răniţi care au fost transportaţi la Spitalul Judeţean au fost împuşcaţi, iar cadavrele au fost duse la crematoriul Cenuşa din Bucureşti pentru incinerare.
Expoziţia "Fenomenul Piteşti - Adevărata faţă a Comunismului în România" s-a deschis, luni, la Memorialul Revoluţiei din Timişoara.
Potrivit Radio România Actualități, exponatele prezintă cronologia acţiunilor violente desfăşurate de regimul comunist la închisoarea Piteşti, unde peste 600 de studenţi au fost torturaţi.
Radio România Timișoara notează că tinerii și copiii au reprezentat, în 2023, o treime din vizitatorii de la Memorialul Revoluției.
De-a lungul anului trecut, programul a fost unul încărcat.
“Am avut foarte multe evenimente, expoziții naționale și internaționale, mese rotunde, spectacole de teatru, lansări de carte, dezbateri, workshopuri. Am avut în jur de 40.000 de vizitatori adulți și în jur de 17.000 de elevi de la școli primare, gimnaziale și liceu. Dacă luăm și copiii în discuție, ne apropiem undeva la aproape 60.000 de vizitatori. Dacă până acuma doi ani vizitatorii străini erau undeva către 70% din cei care vizitau, în 2023 a fost aproape 50% vizitatori străini”, a spus președintele Memorialului, Gino Rado.
Citește și: "Nu putem permite ca trecerea timpului să dea naştere unei false cosmetizări a trecutului comunist"