Foștii deținuți politic anticomuniști, omagiați la Brașov
Evenimentul a fost organizat la Monumentul luptătorilor din rezistența anticomunistă din Piața Teatrului.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 10 Martie 2025, 07:59 • Actualizat: 10 Martie 2025, 08:13
Brașovenii i-au comemorat, duminică, pe foștii deținuți politic anticomuniști.
Evenimentul a fost organizat la Monumentul luptătorilor din rezistența anticomunistă din Piața Teatrului.
„Gândul nostru trebuie să fie către Europa, pentru asta am luptat și am suferit în perioada comunismului”, a declarat vicepreședintele Asociației Foștilor Deținuți din România – filiala Brașov.
"Suntem foștii deținuți politici care am suferit imediat după anii 1944, când noi, tinerii, entuziaști că putem să facem ceva, ne-am sacrificat cât am putut. Am primit pentru acest sacrificiu niște condamnări extraordinare. De exemplu, eu nu aveam 19 ani când am primit o condamnare de 20 de ani și din care am executat 9 ani. Familiile noastre nici nu știau dacă mai suntem în viață. Nici noi nu mai știam nimic de familiile noastre. Nu a fost vorba despre reeducare, ci a fost, pur și simplu, o exterminare ceea ce s-a întâmplat atunci. Cei care mai suntem, printre care și eu care am vârsta de 87 de ani, am supraviețuit împotriva tuturor vicisitudinilor de la ora aceea (…) Eu doresc să ne îndreptăm către Europa, pentru asta am suferit, pentru asta nu mi-am schimbat părerile față de tot ceea ce se întâmplă pe plan politic și, bineînțeles, că mergem înainte pentru asta. Dorim asta din suflet, ar fi o catastrofă să nu fie așa!”, a spus Chistol Alexandru, citat de Radio România Brașov FM.
Prezent la ceremonia comemorativă, reprezentantul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist a apreciat că Brașovul are o simbolistică specială în cauza anticomunistă.
„Aici, la Brașov, e o simbolistică aparte întrucât a existat un nucleu puternic al rezistenței anticomuniste care s-a manifestat activ din 1944 până în 1989. Această simbolistică este cu atât mai actuală cu cât valorile pe care le-am recâștigat după 1989, mai presus libertatea, trebuie apărate deoarece pot fi oricând pierdute. Un studiu recent reflectă faptul că memoria individuală și colectivă a fost afectată prin revalorizarea comunismului. Astfel, la nivelul anului trecut, 48% dintre români considerau că regimul comunist a fost benefic, că a fost unul bun. Mai mult, faptul că recent, la 6 martie 2025 s-au împlinit 80 de ani de la reinstaurarea oficială în România a regimului comunist, ziua de astăzi trebuie să constituie un moment în care să reflectăm, individual sau colectiv, la cât de repede s-a pierdut libertatea în momentul în care, susținută de trupele sovietice de ocupație, auto-proclamata dictatură a prolitariatului (așa se numea comunismul în România inițial, apoi s-a redefinit ca regim de democrație populară), ei au trimis în lagăre și închisori, ba chiar la moarte, pe toți cei care au îndrăznit să gândească altfel și să contrazică discursul impus oficial, așa-numit revoluționar, precum și să conteste măsurile samavolnice dictate și aplicate de comuniștii care au purtat un adevărat război împotriva propriului popor. De aceea, și nu numai de 9 martie, ci întotdeauna, prin exemplul luptătorilor în rezistența anticomunistă, în special al foștilor deținuți politic, care au suferit atât de mult, trebuie totuși să reflectăm și la felul în care libertatea poate fi apărată, redobândită și menținută, gândind în verticalitatea lor, mai ales astăzi, într-un context intern și internațional dificil”, a punctat Cosmin Dincu.
La rândul său, prefectul județului Brașov a amintit de numeroasele victime ale regimului opresiv comunist.
„După cum știm, o perioadă, poate cea mai neagră perioadă din istoria modernă a României, vorbim despre un număr de peste 3 milioane de deținuți politici și peste 800.000 de morți. Îi omagiem și pe această cale pe cei care au mai rămas și sperăm ca fiecare dintre noi să învățăm din tot ceea ce au făcut ei pentru ca aceste lucruri să nu se mai repete”, a spus Cătălin Văsii.
Datorită luptătorilor împotriva regimului comunist trăim astăzi într-o țară liberă și democratică, a completat primarul Brașovului.
„Este unul dintre cele mai importante din viața noastră, pentru că datorită acestor luptători anticomuniști, care s-au jertfit, au fost omorâți, schingiuiți și batjocoriți în anumite perioade ale istoriei noastre, trăim noi astăzi într-o țară liberă și democratică. De aceea e bine să ne amintim de acești oameni și de familiile lor cu pioșenie", consideră George Scripcaru.
An de an, la comemorare participă și membrii Asociației "15 Noiembrie 1987", care se regăsesc în cauza deținuților politic.
„Noi participăm în fiecare an la acest eveniment,deoarece și noi suntem deținuți politici, pentru că am fost deportați, condamnați, am trecut și noi prin închisorile comuniste. Știm ce înseamnă oroarea comunistă! Suntem generația care am prins atât democrația, cât și dictatura. Atunci am luptat pentru libertate, pentru dreptul la exprimare, pentru alegeri libere. Sper să nu mai ajungem vreodată să trăim vremurile care au fost înainte de 1989”, a spus președintele organizației, Marius Boieriu.