GORJ: Două căprioare, surprinse în timp ce se hrăneau într-un parc din Târgu Jiu
Cele două căprioare ar fi ajuns în zonă din cauza şacalilor.

Articol de Iulian Busan, Publicat: 21 Ianuarie 2025, 16:22 • Actualizat: 21 Ianuarie 2025, 16:22
Două căprioare au fost surprinse în timp ce se hrăneau într-un parc din municipiul Târgu Jiu, iar videoclipul publicat pe platformele sociale cu cele două exemplare s-a bucurat de aprecieri din partea localnicilor.
În videoclipul publicat, marţi, pe pagina de Facebook a Primăriei Târgu Jiu, se observă cum cele două căprioare pasc liniştite într-o zonă cu iarbă şi arbori din Parcul Narciselor.
Potrivit directorului Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj, Sorin Birceanu, nu este exclusă posibilitatea ca cele două căprioare să fi ajuns în zonă din cauza şacalilor.
Prezența animalelor, cauzată de șacali
„Deşi trec aproape zilnic prin zonă, nu am văzut până acum exemplare de căprior sau alte specii de vânat chiar în zona Narciselor. Este o specie de vânat care este staţionară, îşi păstrează habitatul, posibil să ajungă şi în zona respectivă, poziţia fiind una avantajoasă şi neavantajoasă, pentru că dacă totuşi s-a ajuns în acea poziţie este din cauza prădătorilor. Unul dintre prădătorii care mişcă foarte mult vânatul în teren este şacalul, care s-a înmulţi foarte mult, este vorba de şacalul auriu. Este o specie care s-a înmulţit în ultimii ani mai pe toate fondurile cinegetice, ajungând până în zona de munte, este un prădător foarte feroce. Diferenţa dintre el şi lup este că şacalul atacă prin ambuscadă, este de statură mai mică decât lupul. A ajuns chiar şi în preajma gospodăriilor oamenilor şi vedeţi că vânatul fuge, se retrage, spre zone unde este mai liniştit şi care sunt mai puţin populate de specia respectivă”, a declarat Sorin Birceanu.
Conform sursei citate, se încearcă ţinerea sub control a populaţiei de şacal prin vânători organizate, însă este o specie greu de recoltat, mai ales că ziua se ascund în vizuini.
„Noi prin acţiunile pe care le facem în continuare, conform planului pe care îl avem, săptămânal şi mai ales în weekend, facem aceste acţiuni de împuşcare a acestor exemplare de şacal. S-au semnalat cazuri în preajma gospodăriilor, când au făcut pagube şi mici şi mari, mă refer la animale domestice, şi în special în mediul silvatic la animale sălbatice - căpriorul, iepurele, fazanul, potârnichea, chiar mistreţul. N-au ajuns încă în oraş (şacalii, n.r.), la periferia oraşului. Noi încercăm prin toate acţiunile să menţinem această populaţie la un nivel cât mai mic, să nu poată să producă atâtea pagube, deşi au găsit habitat şi condiţii prielnice, pentru că se înmulţesc foarte repede şi este o specie foarte greu de împuşcat”, a mai spus directorul AJVPS.
Parcul Narciselor a fost amenajat în zona de răsărit a municipiului Târgu Jiu, întinzându-se pe o suprafaţă de 12 hectare.
Parcul a fost inaugurat în 2024, relatează Agerpres.
Citește și: Pagubele provocate de urși în Covasna, în scădere considerabilă din 2024