GORJ: Două intervenții de chirurgie robotică, în premieră medicală la SJU Târgu Jiu
Au fost implantate proteze de genunchi pentru doi pacienți.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 06 Decembrie 2024, 17:48 • Actualizat: 06 Decembrie 2024, 17:48
La Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, secția de ortopedie, au avut loc, vineri, două intervenții efectuate în premieră cu ajutorul unei unităţi robotice inovative. Intervențiile au constat în implantarea unor proteze de genunchi pentru doi pacienți, un bărbat și o femeie, cu vârste de 65 şi 72 de ani.
Chirurgia robotică, în premieră
„În cadrul Secţiei de Ortopedie, astăzi se implantează două proteze de genunchi cu o tehnică modernă, o tehnică revoluţionară, este vorba de utilizarea unui robot, practic am trecut de la chirurgia clasică pe care o efectuam până acum la chirurgia robotică şi acest lucru s-a datorat unor oameni care au fost alături de noi şi care ne-au susţinut ca să putem face acest salt. (...)
Beneficiul este o recuperare mai rapidă şi o durată de supravieţuire mai mare a implantului. Intervenţiile au fost făcute fără niciun fel de cost, implanturile şi robotul fiind asigurate de firma Zimmer, care produce robotul.
Pacienţii se aflau pe lista de aşteptare pentru endoprotezare de destul de mult timp”, a declarat, într-o conferinţă de presă, dr. Bogdan Niculescu, medic primar ortopedie.
Precizie de 4 ori mai mare decât chirurgia clasică
Intervenţiile au fost realizate cu sprijinul managerului Spitalului Clinic de Ortopedie Traumatologie Foişor Bucureşti, dr. Şerban Dragosloveanu, notează Agerpres.
„În proteza de genunchi, care e o intervenţie de complexitate medie, chirurgia robotică aduce o precizie extrem de importantă, o precizie de patru ori mai mare decât un chirurg bun. Robotul în sine este o unealtă care ajută un chirurg care are o experienţă să devină extrem de precis. (...)
Nu e primul demers pe care l-am făcut, am mai fost şi în alte oraşe, important e să ne unim mai mulţi oameni care au intenţii bune şi să încercăm pe plan local să reuşim să dezvoltăm pe cât se poate.
Astfel de acţiuni nu sunt remunerate, este o activitate voluntară care are ca şi scop ajutarea zonelor respective să se aşeze spre direcţia unei chirurgii moderne şi cu rată de complicaţii mai mică”, a spus dr. Şerban Dragosloveanu.
Citește și: Procedură de tip hibrid neurochirurgicală şi de neuro-radiologie, în premieră națională la SJU Timișoara