GORJ: Inel de aur din vremea romanilor, descoperit într-o pădure din satul Cătunele
Artefactul urmează să fie expus în cadrul „Muzeului Judeţean Alexandru Ştefulescu” Gorj.

Articol de Iulian Busan, Publicat: 22 Mai 2025, 13:42 • Actualizat: 22 Mai 2025, 13:42
Un inel de aur din perioada romană a fost descoperit de un detectorist într-o pădure din satul Cătunele, a informat joi directorul „Muzeului Judeţean Alexandru Ştefulescu” Gorj, Dumitru Hortopan.
Potrivit Agerpres, inelul are o greutate de aproximativ 27 de grame.
„Este vorba despre un inel de aur, descoperit cu detectorul de metale în pădurea din satul Cătunele. Inelul datează din secolele II-III, deci din perioada romană. Are aproape 27 de grame şi piesa cu pricina va intra în patrimoniul muzeului, după aceea va fi clasată la categoria juridică Tezaur al patrimoniului cultural naţional mobil şi va expusă (...) pentru a fi admirată de către publicul vizitator”, a precizat Dumitru Hortopan.
Artefactele descoperite au fost inventariate
Bărbatul nu se află la prima descoperire de acest fel, de-a lungul timpului acesta a găsit mai multe piese de tezaur, printre care un topor de tip celt, din Clasa Tezaur și datat la 3.500–4.000 de ani, precum și monede, podoabe, accesorii din Epoca Romană și Medievală, alături de alte artefacte.
„Sunt în depozit, au fost inventariate, unele sunt reprezentative pentru patrimoniul judeţului, urmează să fie expuse”, a adăugat directorul Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu” Gorj.
Citește și: Muzeul Județean Mureș găzduiește o expoziție de descoperiri arheologice valoroase