HUNEDOARA: Recomandări ale salvamontiștilor pentru o drumeție montană de toamnă în siguranță
Salvamontiștii recomandă alegerea traseului în funcție de pregătirea fizică, precum și verificarea prognozei meteo.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 04 Noiembrie 2024, 12:27 • Actualizat: 04 Noiembrie 2024, 12:27
Toamna își face din ce în ce mai simțită prezența odată cu scăderea temperaturilor, iar turiștii profită de această ocazie pentru a ieși la aer curat.
Astfel, în prag de iarnă, mulți turiști aleg să se bucure de vremea încă bună și să se încumete la parcurgerea traseelor montane.
Vremea s-a răcit considerabil
Chiar dacă temperaturile sunt plăcute, salvamontiștii recomandă turiștilor prudență în alegerea tipului de traseu montan, precum și verificarea prognozei meteo în prealabil.
„Ziua este foarte scurtă, vremea este foarte schimbătoare către rece, noaptea temperaturi de 0° și chiar sub 0°. Ziua este încă soare, însă toată prognoza ce se prezintă pe următoarea perioadă este de scădere a temperaturilor, mai ales în zona montană cu precipitații care, cu siguranță, vor fi și ninsoare, lapoviță. În al doilea rând, se ține cont de pregătirea fizică, pentru că de multe ori se abordează trasee foarte lungi. Pregătirea fizică nu e la nivelul traseului. Echipamentul să fie adecvat pentru această perioadă rece”, a explicat șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
Recomandări pentru turiștii fără pregătire fizică
De asemenea, șeful Salvamont a precizat câteva recomandări pentru o drumeție montană încheiată cu bine turiștilor care nu sunt familiarizați cu efortul fizic îndelungat.
„Să nu facă ture foarte lungi, pentru că sunt două elemente clare, ziua din ce în ce mai scurtă și condiția fizică trebuie să fie pe măsură. De multe ori, vii de la birou și vrei să faci șapte vârfuri, îți pui în target, principalul este să te duci la munte, să te bucuri de și de aerul curat, Mai bine să fii relaxat decât să te grăbești să faci opt vârfuri, să obosești și seara te retragi către cabană și atunci se întâmplă toate accidentele pe baza oboselii, a rucsacului greu și a pregătirii fizice”, a recomandat Ovidiu Bodean.
În cazul incidentelor neplăcute, salvamontiștii din județul Hunedoara sunt gata de intervenție, relatează Radio România Timișoara.
Salvamontiștii pot fi alertați prin numărul de urgență 112 sau 0SALVAMONT, tastat de pe telefoanele mobile.
Citește și: Exercițiu pentru scufundări în lacuri montane, organizat la Beliș