IAȘI: Băiat cu tumoră oculară gigant, operat cu succes la Spitalul de Neurochirurgie
Băiatul de 14 ani poate vedea din nou grație efortului echipei din cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iași.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 16 Aprilie 2024, 14:13 • Actualizat: 16 Aprilie 2024, 14:13
Spitalul de Neurochirurgie din Iași se bucură de o nouă reușită medicală, după ce medicii secției au reușit să redea vederea unui băiat ce suferea de o tumoră orbitară gigant.
Tumoră gigantică, rezecată complet
Băiatul, în vârstă de 14 ani, din Galați s-a confruntrat mai bine de cinci ani cu o tumoră orbitară de dimensiuni semnificative, respectiv opt centrimetri, ce i-a deteriorat vederea în ritm accelerat, informează Agerpres.
„A venit la noi la spital pentru că ochiul stâng îi ieşea din orbită. Asta se numeşte exoftalmie. Nu mai vedea bine cu ochiul stâng şi atât cât vedea, vedea dublu. Copilul are o evoluţie din 2019 a bolii, când a fost supus prima dată unei intervenţii chirurgicale într-o clinică din ţară. Au urmat încă alte trei intervenţii chirurgicale, ultima fiind realizată aici, la noi, la Iaşi, în care s-a reuşit să scoatem complet tumora de orbită. Mai bine zis, o tumoră de glandă lacrimală care a recidivat pentru că a fost rezecată incomplet”, a declarat doctorul Lucian Eva.
Tumora este benignă
„Dacă o să mai crească, o să îi facem Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife. Faptul că s-a adresat clinicii noastre probabil că demonstrează încrederea pe care pacienţii din toată ţara o au în acest spital”, a declarat sursa citată.
Conform medicului, cazurile de tumori orbitare sunt rare. În cadrul secției Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, aproximativ 15 astfel de cazuri ajung, anual, în sala de operație.
„Incidenţa lor este mică datorită patologiei şi frecvenţei lor în populaţia generală. Dar atunci când apar sunt catastrofale pentru că determină un handicap major pentru pacient, scade vederea şi nu mai vede bine. În situaţii critice, se poate să pună în pericol chiar şi viaţa pacientului, pentru că se extind în toată cutia craniană. De aceea, în anumite situaţii, nu mai putem face nimic. Intervenţiile chirurgicale la nivelul orbitei sunt complexe, pentru că este afectată toată orbita, care e o cavitate mică”, a declarat doctorul Lucian Eva.
Citește și: Pacient cu tumoră pe creier, tratat fără operație, la Iași | VIDEO