IAȘI: Barcă medievală descoperită în albia râului Moldova, expusă publicului
„Monoxila Moldovei” va fi expusă, din 4 august, la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Palatului Culturii.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 01 August 2024, 11:17 • Actualizat: 01 August 2024, 11:17
„Monoxila Moldovei”, barca medievală descoperită în albia râului Moldova în august 2018 și un valoros obiect de patrimoniu, va fi expusă la Palatul Culturii, anunță Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.
Evenimentul inaugural va avea loc duminică, 4 august, începând cu ora 16.00, în spațiul Muzeului de Istorie a Moldovei de la Palatul Culturii, în prezența doamnei Raluca Turcan, Ministra Culturii, relatează Radio România Iași.
Descoperire întâmplătoare a localnicilor
Rezultat al unei descoperiri întâmplătoare a localnicilor din Soci, comuna Miroslovești, județul Iași, barca realizată prin scobire dintr-un singur trunchi de copac a fost salvată grație unei colaborări de excepție între Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și Direcția Județeană pentru Cultură Iași.
Recuperarea patrimoniului care supraviețuiește de-a lungul secolelor în sol sau în apă, în afara campaniilor organizate de specialiști în acest scop, este o chestiune de responsabilitate socială, de implicare a comunității și de mândrie civică.
Extragerea din mediul în care s-au păstrat până la descoperire presupune un proces de conservare-restaurare ce include operațiuni de o mare complexitate, menite să împiedice degradarea accelerată, iminentă în contextul schimbării condițiilor de microclimat.
Șase ani de restaurare sub supraveghere atentă
În acest context, monoxila a stat aproximativ șase ani sub supravegherea atentă a restauratorilor de la Centrul de Cercetare și Restaurare – Conservare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, făcând obiectul intervențiilor specifice pentru stabilizarea obligatorie a materialului organic.
„Expunerea acestei piese de excepție permite publicului un contact direct cu ceea ce însemna dinamica vieții în veacurile trecute.
Acum câteva sute de ani, mijloacele de existență erau cu totul altele, oamenii care asigurau transportul, fie ei negustori sau simpli cărăuși, își petreceau aproape toată viața pe drumuri, iar astfel de ambarcațiuni erau esențiale pentru a asigura fluxul economic al unei regiuni”, subliniază Andrei Apreotesei, manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Istoria monoxilei medievale, un obiect de patrimoniu
Confecționată din lemn de plop tremurător, cu o vechime de aproximativ 500 de ani, monoxila ce poate fi admirată la Palatul Culturii este cea mai mare ambarcațiune de acest tip găsită până în prezent pe teritoriul Moldovei istorice (din stânga și din dreapta Prutului).
Având dimensiuni impresionante, atât ca lungime, de aproape 9 m, cât și ca lățime și ca înălțime a bordajului, barca expusă pe holul Muzeului de Istorie a Moldovei se clasează între primele cinci descoperite în întreg spațiul cultural românesc.
Cercetări întreprinse de specialiștii Muzeului Etnografic al Moldovei sugerează că monoxila a fost parte a unui pod plutitor folosit în perioada secolelor XVI – XVII, pentru traversarea râului Moldova, principală axă de comerț la acea vreme.
Citește și: Regina Ana, comemorată la Săvârșin, județul Arad