IAȘI: Cazurile de tineri electrocutați după ce își fac poze pe vagoanele de tren, în creștere
Electrocutarea produce leziuni grave asupra organismului.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 28 Noiembrie 2024, 15:23 • Actualizat: 28 Noiembrie 2024, 15:23
Spitalul „Sf. Maria” Iaşi, unul dintre cele mai mari spitale pentru copii din ţară, înregistrează tot mai multe cazuri de adolescenți care ajung la spital electrocutați după ce se urcă pe vagoanele de tren pentru a-şi face fotografii.
Medicii spitalului, trag un semnal de alarmă în privința acestui fenomen, relatează Agerpres.
11 tineri, electrocutați din cauza fotografiilor în 2024
„În anii anteriori erau unul-două cazuri pe an. Anul acesta am avut 11 pacienţi electrocutaţi, din care şapte prin expunere la curenţi de înaltă tensiune. Unul din aceşti şapte copii electrocutaţi a decedat. În momentul de faţă în spitalul nostru sunt trei cazuri de pacienţi electrocutaţi internaţi, doi fiind cu stare generală gravă”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Spitalului pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi, dr Cătălina Ionescu.
Medicul îndeamnă părinții să discute cu adolescenţii despre pericolul la care aceștia se expun atunci când își fac fotografii pe vagoanele de tren sau pe liniile feroviare.
„Facem apel la adolescenţi să nu se mai ridice pe vagoanele de tren întrucât o distracţie se poate termina tragic: cu luni de spitalizare, cu sechele şi, nu în ultimul rând, cu decesul. Facem apel şi la părinţi să ia în calcul toate aceste informaţii şi să le explice copiilor consecinţele unui selfie, că nu e neapărat nevoie să pună mâna pe un cablu electric ci doar să fie în apropierea acestuia. Toate eforturile depuse de o echipă interdisciplinară pot fi insuficiente şi ineficiente la un pacient electrocutat”, a declarat dr. Cătălina Ionescu.
Electrocutarea produce leziuni grave
Curentul de înaltă tensiune poate produce leziuni de arsură de grade diferite, însă cu profunzime mare, şi poate produce frecvent stop cardiorespirator care necesită resuscitare, a precizat medicul.
„Electrocuţia reprezintă o gravitate destul de mare pentru pacient, pentru evoluţia şi prognosticul lui. Chiar dacă iniţial pare că starea acestuia este bună, în două-trei zile lucrurile pot să se agraveze şi să ducă la deces, sau este posibil ca acesta să rămână cu sechele severe, în special sechele neurologice”, a explicat purtătoarea de cuvânt.
Potrivit sursei citate, șansele de supraviețuire în cazul unui stop cardiorespirator sunt de 95% atunci când se intervine într-un minut cu manevrele de resuscitare.
Cu toate acestea, șansele scad dramatic, la 0,5%, dacă manevrele se fac după opt minute.
„Pacienţii prezintă adesea politraumă prin căderile de la înălţime, fiind practic aruncat de pe aceste vagoane de tren şi produc leziuni de tip fracturi, rupturi de organe. Contractura musculară tetanică determinată de descărcarea energiei electrice în corp poate să determine, de asemenea, rupturi musculare, tendinoase, fracturi, tasări de vertebre”, a explicat dr. Cătălina Ionescu.
Adolescent electrocutat marți, în stare critică
În urmă cu două zile, un adolescent în vârstă de 14 ani a internat la secția de terapie intensivă a Spitalului pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, după ce a fost găsit inconştient pe vagonul unui tren din judeţul Suceava.
Minorul prezintă arsuri de gradul I, II şi III pe aproximativ 45% din suprafaţa corporală, afectându-i zona toracelui anterior şi posterior, zona scalpului, precum şi cea a piciorului stâng.
De asemenea, băiatul a suferit un traumatism cranio-cerebral minor și un altul toracic cu pneumo-mediastin.
În urma leziunilor grave, medicii sunt rezervați în privința șanselor de supraviețuire ale minorului.
Citește și: Doi adolescenţi din Ploiești s-au electrocutat în zona staţiei de cale ferată Ghighiu