IAȘI: Probe la instalațiile termice pentru reluarea furnizării agentului termic
Pentru furnizarea căldurii, sunt necesare zece zile consecutive cu temperaturi sub zece grade.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 02 Octombrie 2024, 14:16 • Actualizat: 02 Octombrie 2024, 14:17
Probele la instalațiile termice din municipiul Iași au fost efectuate și magistralele sunt pregătite pentru realuarea furnizării agentului termic, a anunțat municipalitatea.
Primăria investește în modernizarea sistemului
În noul sezon rece, va funcționa doar CET I Iași care merge doar pe gaz metan, iar CET II Holboca, unde instalațiile funcționează pe cărbune, a trecut în conservare.
„CET II Holboca este în conservare. Noi mai avem o cantitate de cărbune acolo, de câteva mii de tone. În situațiile critice pe care nu le putem prognoza în momentul de față am mai putea ajunge și la pornirea CET-ului II, dar nu cred că generațiile acestea vor mai beneficia de încălzire pe cărbune și cred că cu atât mai puțin și cele viitoare. Investim în modernizarea sistemului în regim centralizat și sperăm să primim cât mai repede finanțări nerambursabile pentru a aduce chiar și echipamente noi”, a transmis primarul Mihai Chirica.
Conform edilului, reluarea furnizării căldurii se va face în momentul în care, timp de zece zile consecutive, media temperaturilor se va situa sub 10 grade Celsius.
10 zile sub 10 grade, necesare furnizării
„La căldură, așa cum bine știți, va porni sistemul în momentul în care temperaturile rămân într-un regim scăzut mai mult de 10 zile consecutiv, lucru care nu s-a îndeplinit și bănui că nu se va îndeplini nici în perioada următoare că se așteaptă o lună octombrie foarte călduroasă, dar probele la instalațiile termice noi am făcut în vară, moment în care s-a acționat pe toate zonele în care știam că sunt puncte vulnerabile și cu ocazia aceasta s-au făcut și reglajele pe instalațiile mari, pe instalațiile de producere, de transport și parțial și pe cele de distribuții. Pornirea sistemului va fi comandată în paralel și cu solicitările de la asociațiile de proprietari, pentru că nu toți pornesc odată. Noi vom furniza întâi în zonele publice, școală, spital și alte instituții publice, urmând ca în asociațiile de proprietari să se facă pe măsură ce avem și convențiile cu asociațiile de proprietari”, a declarat sursa citată.
În prezent, în municipiu mai sunt branșate 22 de mii de apartamente, dintr-un total de 115 mii apartamente.
De asemenea, în sistem centralizat, primesc căldură școlile și spitalele din municipiu, relatează Radio România Iași.
Citește și: Termoenergetica începe pregătirile pentru sezonul rece în Capitală