IAȘI: Protest pentru protejarea pădurilor din jurul orașului
Protestul a fost inițiat de asociațiile care susțin înființarea unei centuri verzi în jurul orașului, proiect început în 1970 și abandonat în 1990.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 03 Iunie 2024, 12:25 • Actualizat: 03 Iunie 2024, 12:24
Sute de persoane au ieșit în stradă în centrul a municipiului Iași, sâmbătă, în semn de protest față de obiectivele unor firme private de a tăia masiv din pădurile Dobrovăț, Bârnova și Bucium.
Inițiatorii protestului sunt asociațiile care militează pentru înființarea unei centuri verzi în jurul orașului, proiect care a fost inițiat în 1970 și care a fost abandonat în 1990.
Punctul de întâlnire a fost în fața Palatului Culturii din Iași și s-a desfășurat pe traseul Ștefan Cel Mare – Piața Unirii – Lăpușneanu – Fundație – Independenței – Târgu Cucu – Hotel Europa – Palatul Culturii, transmite Radio România Iași.
Necesitatea spațiilor verzi în Iași
„Iașul este a doua cea mai mare aglomerare urbană din țară, în primul județ care a ajuns la 1.000.000 de locuitori, majoritatea comasați în sau imediat lângă oraș. Locuitorii petrec timpul în trafic, între betoane și asfalt. Ca element de echilibru, pentru sănătatea fizică și psihică, au nevoie de verde și de reconectare la natura și mediul forestier.
De la Pădurea Bârnova, la Dobrovăț, la Ciric, Cetățuia, Mârzești, Galata, Breazu, Frumușica și orice petic de arbori, pădurile de lângă oraș au un rol disproporționat de mare pentru oameni.
Rolul lor principal nu este unul de producție de lemn, ci unul de protecție pentru oraș, pentru pânza freatică, de plămân verde, și în special de spațiu pentru recreere, pentru sănătatea noastră fizică și psihică precum și de conservare a biodiversității.
De asemeni, pădurile ripariene de pe malul Prutului constituie un adevărat culoar pentru faună și adăpostesc arbori monumentali”, au precizat organizatorii.
Citește și: Românii plasează problemele de mediu pe locul 8 în topul priorităţilor societăţii, conform unui studiu