Înghețul din aprilie a afectat peste 640 de hectare de culturi pomicole din Bistrița-Năsăud
Pagubele fermierilor vor fi verificate în teren de autorități.

Articol de Iulian Busan, Publicat: 16 Aprilie 2025, 14:55 • Actualizat: 16 Aprilie 2025, 14:55
Înghețul de la începutul lunii aprilie a afectat semnificativ culturile din județul Bistrița-Năsăud, a transmis miercuri Instituția Prefectului.
Conform sursei citate, peste 640 de hectare de culturi pomicole județene au fost impactate de îngheţul din perioada 7-10 aprilie, cu pagube în special la speciile de cireş, prun, măr, cais şi piersic.
În perioada următoare, o comisie formată din specialişti agricoli şi reprezentanţi ai Prefecturii şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor verifica în teren rapoartele întocmite de operatorii economici afectați.
Pagubele vor fi evaluate de autorități
„Din cauza fenomenelor meteo nefavorabile înregistrate în perioada 07-10 aprilie, caracterizate de temperaturi scăzute şi îngheţ, au fost constatate pagube semnificative pe suprafeţe extinse din judeţ, în special în sectorul pomicol, afectând culturile de cireş, prun, măr, cais şi piersic. Ca urmare a acestor evenimente, Instituţia Prefectului – Judeţul Bistriţa-Năsăud a primit rapoarte din partea mai multor operatori economici din domeniul agricol, care au raportat o suprafaţă totală afectată de 648 de hectare, în special în sectorul pomicol, afectând culturile de cireş, prun, măr, cais şi piersic. Pentru evaluarea exactă a pagubelor, o comisie de constatare şi evaluare - formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Bistriţa» – desfăşoară acţiuni de verificare în teren. Scopul acestor acţiuni este de a stabili cu precizie gradul de afectare a livezilor şi de a centraliza datele cu privire la suprafeţele afectate”, se arată în informarea publicată pe pagina de socializare a Prefecturii.
Rezultatele evaluărilor vor fi analizate în cadrul unei şedinţe extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, relatează Agerpres.
Ulterior, acestea vor fi transmise Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu scopul de a centraliza şi stabili măsurile de sprijin aferente pentru fermierii afectaţi.
Conform șefului Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, Ioan Cătălin Păun, livezile au fost afectate în proporţie de 50% până la 90%, cele mai mari pagube fiind estimate la cireş şi măr.
Citește și: Temperaturile scăzute pot pune în pericol pomii fructiferi