Măsuri suplimentare la spitalele din Reșița și Timișoara pe durata codului roșu de caniculă
Meteorologii au anunțat temperaturi incendiare până duminică dimineață.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 17 August 2024, 16:28 • Actualizat: 17 August 2024, 16:27
România este mistuită de temperaturile extreme din termometre, canicula menținându-se în întreaga țară până duminică dimineață.
România, afectată de căldură extremă
Atenționări de Cod roșu, portocaliu și galben de căldură persistentă și disconfort termic deosebit de accentuat au fost emise de meteorologi, relatează Radio România Reșița.
Printre cele mai afectate județe din acest sfârșit de săptămână, unde temperaturile vor urca până la 39-40 de grade, se numără Caraş-Severin, Timiş, Arad, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.
Pe fondul creșterilor de temperatură, spitalele din Reşiţa şi Timişoara au luat măsuri suplimentare pentru a face faţă tuturor cazurilor înregistrate de codul roşu de caniculă.
Hidratarea, esențială pe caniculă
Secţia de urgenţe a Spitalului Judeţean din Reşiţa a suplimentat stocul de medicamente şi de materiale sanitare, iar personalul este pregătit să acţioneze pentru a acorda îngrijiri medicale pacienților afectați de căldură.
„În această perioadă foarte importantă este și hidratarea. Oamenii să înțeleagă că trebuie să-și modifice ușor comportamentul în aceste perioade de caniculă, cantitatea de lichide se dublează, avem nevoie de aproape patru litri de lichide pe zi”, a declarat managerul Spitalului Judeţean din Reşiţa, Cosmin Librimir.
„Dacă sunt persoane care transpiră foarte mult la locul de muncă, e recomandat să folosească apă minerală. Şi persoanele vârstnice care au anumite medicamente, cum ar fi medicamentele hipertensive, pot avea o senzație de sete tăiată, nu simt nevoia să bea apă, dar e recomandat să nu se bazeze pe propriile simțuri și chiar dacă nu le este sete să continue să bea apă, în mod regulat”, a adăugat managerul unității spitalicești.
Vârstnicii, cei mai afectați
Și în județul Timiș au fost înregistrate situații medicale din pricina căldurii, mai ales în rândul persoanelor vârstnice.
„Au avut probleme în special persoane în vârstă care s-au aventurat la orele prânzului prin căldură și au prezentat episoade lipotimice sau prelipotimice, motiv pentru care au ajuns la spital. Undeva la cinci pacienți pe zi am avut în care căldura a fost principalul motiv al de compensării. În condițiile în care se prelungește acest cod de caniculă, ne așteptăm la o creștere a numărului de pacienți”, a precizat şeful compartimentului de Urgenţe al Spitalului Judeţean din Timişoara, Mihai Grecu.
Epuizarea este una dintre principalele afecțiuni cauzate de caniculă, ca un rezultat al transpirației organismului, care duce la pierderea de săruri și vitamine, la care se adaugă scăderea tensiunii arteriale.
O altă afecțiune des întâlnită în perioadele caniculare este insolația, o manifestare periculoasă care apare în momentul în care organismul nu își mai poate menține o temperatură corporală normală și se supraîncălzește.
Citește și: 7 judeţe din sud-vestul ţării, sub cod roşu de caniculă