Modernizarea rețelei electrice din zona Valu lui Traian - Murfatlar, scoasă la licitație
Licitația este în valoare de aproape 42 de milioane de dolari. Termenul de depunere a ofertelor este 26 iunie 2024.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 04 Iunie 2024, 17:42 • Actualizat: 04 Iunie 2024, 17:42
O procedură de achiziţie de lucrări pentru modernizarea reţelelor de medie tensiune din zona localităţilor Valu lui Traian şi Murfatlar, judeţul Constanţa, a fost lansată de Reţele Electrice Muntenia. Beneficiarul lucrării în valoare de 41,8 milioane de lei este Reţele Electrice Dobrogea, conform unui comunicat.
Proiectul din zona Valu lui Traian – Murfatlar, susţinut din fonduri europene, presupune modernizarea unui tronson de reţea existentă, pentru a fi adaptată la nevoile actuale de consum şi la condiţiile meteo extreme.
Detaliile proiectului
Linia aeriană va fi trecută în subteran pe o lungime de 27,53 km, iar posturile de transformare vor fi modernizate şi reconfigurate şi, de asemenea, vor fi construite alte noi posturi de transformare.
Beneficiarii finali ai proiectului sunt peste 4.000 de clienţi, persoane fizice şi companii, deserviţi de infrastructura de distribuţie din zonă. Lucrările vor majora fiabilitatea reţelelor şi vor asigura şi posibilitatea racordării de noi clienţi şi majorarea consumului celor existenţi.
Localităţile Valu lui Traian şi Murfatlar sunt alimentate cu energie electrică din staţia de transformare Basarabi, echipată cu două transformatoare 110/20 kV, de câte 25 MVA (Mega Volt Amper) fiecare, cu o putere totală instalată de 50 MVA.
De la aceasta, prin reţele de distribuţie de medie tensiune, sunt conectate posturi de transformare 20/0,4 kV ce deservesc clienţii din zonă. La finalul proiectului, vor fi 24 de posturi trecute în anvelopă de beton, iar şase posturi existente vor fi modernizate, se arată în comunicatul Reţele Electrice.
Valoarea totală a proiectului
În urma lucrărilor de modernizare, la nivelul reţelei de distribuţie vor fi înregistrate reduceri ale pierderilor tehnice de energie din reţea şi un impact atenuat asupra mediului. Proiectul are efect direct asupra calităţii serviciului de distribuţie, prin creşterea gradului de digitalizare, ceea ce va duce la îmbunătăţirea gestionării întreruperilor neplanificate.
Proiectul are o valoare totală de 52,3 milioane de lei (TVA inclus) şi este cofinanţat prin Fondul pentru Modernizare, cu o valoare maximă de 34,66 milioane de lei, informează Radio România Constanța.
Termenul de depunere a ofertelor este 26 iunie 2024, iar lucrările vor avea o durată de 25 de luni de la încheierea contractului.
Citește și: Licitația pentru două loturi din Drumul Expres Oradea-Arad, deblocată de CNAIR