MUREȘ: Colecție cu peste 700 de păpuși de porțelan, la Cetatea Târgu Mureș
Colecția „Casa Păpușilor” aparține Ancăi Chindea, care, în urma unei afecțiuni medicale, și-a regăsit pasiunea pentru cusut, păpuși și poezie.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 24 Martie 2025, 18:08 • Actualizat: 24 Martie 2025, 18:08
Bastionul Mic al Cetății Târgu Mureș găzduiește colecția unicat de păpuși de porțelan „Casa Păpușilor”, semnată de Anca Chindea, o fostă funcționară la bancă, constrânsă din cauza unei afecțiuni medicale să renunțe la carieră. S-a reprofilat, astfel, recondiționării păpușilor, pe care le îmbracă în porturi populare, haine de lucru, de joacă sau de epocă.
Peste 700 de păpuși de porțelan, în hăinuțe cusute de mână
„Ne aflăm în Bastionul Mic din Cetatea din Târgu Mureş, iar eu am încercat să însufleţesc acest loc cu peste 700 de păpuşi din porţelan. Şi tot ce vedeţi îmbrăcat în port popular, toate hăinuţele lor, sunt cusute de mine.
Am venit în întâmpinarea acelor păpuşi care nu mai aveau hăinuţe corespunzătoare, erau desculţe, încâlcite, spălăcite, defecte sau care nu aveau nicio problemă, dar mie mi s-a părut că portul popular li se potriveşte mai bine.
Am căutat să le schimb şi să le fac hăinuţe noi, după cum vedeţi, la o parte dintre ele le-am păstrat în hăinuţele lor originale, haine de epocă, de gală, de serbare, însă nu există nicio păpuşă din această colecţie de peste 700 să nu fi trecut prin mâna mea, să nu fi primit ceva de la mine: o hăinuţă, o fundiţă, o mărgeluţă, o poşetuţă sau un alt accesoriu”, ne-a spus Anca Chindea, cunoscută drept Ancuța printre prieteni.
Fiecare păpușă din Bastionul Mic are o poveste
Întrucât sutele de vizitatori care trec pragul Bastionului Mic vor să afle poveştile din spatele păpuşilor, Ancuţa le creează ad-hoc câte o poveste, în funcţie de întrebările care i se adresează, relatează Agerpres.
„Aici avem fel de fel de personaje: eschimoşi, indieni, balerine, pictoriţe, bebeluşi, tot ce se vede. Avem păpuşele în haine de joacă, doar avem şi păpuşele, cum o vedeţi pe Liana, cea mai dolofană dintre ele, care poartă port popular.
Alături avem bunici, nepoţele, fete de casă, dar avem şi sectorul pupăcioşilor, plus o pleiadă de prinţese. Ele vin cu Dumitriţa, una dintre cele mai mari păpuşi din porţelan, are peste un metru. În spatele ei, pe scară, este sectorul păpuşilor hărnicuţe.
Ele şi-au spălat rochiţele şi-au împletit codiţele, sunt gata să coboare la joacă, doar că-l avem pe David, cel de pe stâlp, el e şeful de scară, el dă tonul. Dacă v-am prezentat-o pe cea mai mare, cea mai mică dintre păpuşele se află pe scăunel, lângă păpuşa îmbrăcată în verde.
Acea păpuşă îmbrăcată în verde este cea mai importantă din toată colecţia pe care o vedeţi. Ea este Ancuţa, prima păpuşă de la care a pornit această poveste. Eu şi ea ne-am salvat reciproc. Eu am ales să o cumpăr din milă, pentru că îi lipsea un picioruş şi risca să fie aruncată. Am cumpărat-o cu bani mărunţi şi am salvat-o de la a fi aruncată la coş.
Apoi, în 2018, ea m-a salvat pe mine. După 23 de ani de muncă într-o bancă, după o problemă medicală, am fost nevoită să mă opresc. Am ieşit din bancă fără nicio susţinere şi am pornit la drum de la zero, cu o păpuşă stricată”, a arătat Ancuţa.
Păpuși, povești și poezii, noile pasiuni ale Ancuței
Ancuţa a spus că o serie de oameni dragi i-au influenţat viaţa şi au susţinut-o în momentul în care s-a văzut fără serviciu, unul dintre aceştia fiind actualul ei soţ, Vasile, fost poliţist, precum şi doctoriţa Mihaela Patraulea, care a îndemnat-o să facă ceea ce îi place cel mai mult: să coase şi să compună poezii.
Pe lângă faptul că a cusut numeroase porturi populare şi a achiziţionat şi îmbrăcat sute de păpuşi de porţelan, Anca Chindea a scos şi trei cărţi, poveştile şi poeziile ei fiind inspirate din viaţa de zi cu zi.
În anul 2018, cu ocazia Centenarului, a organizat o mică expoziţie cu păpuşi în port popular, la un restaurant cu specific românesc din Târgu Mureş.
„Apoi, în 2019, vedea lumina tiparului prima carte. Efectiv m-am întors înapoi în tinereţe, am cules toate informaţiile, o parte din poveştile scrise în cărţi atât de mult le-am repetat în gând, până când le-am ţinut minte, iar în momentul în care a venit vremea să le public, efectiv au curs.
Am scris trei volume de poezie, poeme, întâmplări reale, trecute prin filtrul sufletului şi puse în paginile cărţilor. Am traversat pandemia fără niciun venit. Singurul meu venit erau mesajele de susţinere ale cititorilor.
Am început să colecţionez costume populare şi uite aşa, tot în paralel cu munca la păpuşi, cu cele scrise, am reuşit să adun peste 30 de costume populare din diverse zone, de la diverse etnii, pe care eu le îmbrac cu mare, mare drag”, a afirmat Ancuţa Chindea.
Casa Păpușilor, inaugurată acum 3 ani în Cetatea Târgu Mureș
La „Casa Păpuşilor”, inaugurată în urmă cu trei ani în Cetatea Târgu Mureş, uşa e mereu deschisă, cu excepţia sărbătorilor mari din an, fiindcă Anca Chindea şi-a dus acolo maşina de cusut şi stă pentru a primi vizitatorii. Atunci când nu coase, Ancuţa pune pe hârtie câte o poveste sau o poezie inspirată din vreo întâmplare sau întrebare pe care şi-o pune despre anumite lucruri care îi ies în cale.
„Şi aşa am continuat de trei ani încoace. Am venit atunci cu vreo 300 spre 400 de păpuşi, acum am peste 700. Să ştiţi că nu prea am vreme să mi le număr, fiindcă asta ar însemna să închid uşa şi e nedrept să treacă cineva pe aici, iar uşa să fie închisă că eu stau şi număr păpușile. Eu tot le înfrumuseţez, le tot aranjez, le tot dichisesc, le scot la lumină”, a afirmat Ancuţa.
Citește și: Expoziție cu peste 200 de monede emise de Banca Naţională a Moldovei, la Muzeul Unirii din Iași