Neamţ: Fortificaţii vechi de mii de ani, descoperite cu tehnologia LiDAR montată pe drone
Tehnologia LiDAR oferă rezultate remarcabile în acest domeniu şi aduce noi date extrem de importante pentru arheologi.

Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 09 Martie 2025, 10:43 • Actualizat: 09 Martie 2025, 10:43
Tehnologia LiDAR, montată pe drone, a ajutat la descoperirea unor fortificații vechi de mii de ani în pădurile județului Neamț.
Coordonatorul acestui proiect din partea Complexului Muzeal Naţional (CMN) Neamţ, dr. Vasile Diaconu, a explicat, pentru Agerpres, că au fost scanate situri arheologice care au o importanţă istorică deosebită.
„În anul 2023 a fost implementat proiectul de cercetare 'ForTum - investigaţii geofizice în situri arheologice cu semnificaţii sociale din judeţul Neamţ', derulat de CMN Neamţ în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, cu scopul de a identifica vestigii arheologice preistorice şi antice în zone împădurite şi mai greu accesibile, dar cu ajutorul tehnologiilor de vârf.
Astfel, prin utilizarea dronelor şi a senzorilor LiDAR, în diferite puncte din judeţ au fost scanate situri fortificate, acoperite de vegetaţie forestieră. Doar în acest fel au putut fi obţinute detalii topografice relevante, care îi ajută pe specialişti să înţeleagă modul cum au fost realizate sistemele defensive ale unor vechi aşezări umane”, a precizat cercetătorul.
Majoritatea siturilor fortificate se află în zone înalte
Cele mai multe investigaţii au avut loc în vecinătăţile oraşului Târgu Neamţ, unde au fost cercetate aşezări fortificate care au fost datate în eneolitic şi epoca bronzului, având o vechime de patru-cinci milenii.
Acest tip de cercetare neinvazivă a fost aplicat şi în cazul Cetăţii Neamţ, fiind singura fortificaţie medievală din Moldova care dispune de o scanare LiDAR, ceea ce permite obţinerea unor date cu importantă valoare istorică ce pot fi folosite pentru promovarea turistică a acestui cunoscut monument istoric.
„Scanările LiDAR au arătat că majoritatea siturilor fortificate se află în zone înalte, care dispuneau de o bună vizibilitate şi au fost întărite prin intermediul unor şanţuri şi chiar valuri de pământ, cu scopul de a le fi sporită capacitatea defensivă. Măsurătorile din teren au indicat că unele dintre aceste şanţuri aveau dimensiuni impresionante (lungimi de câteva sute de metri), care au necesitat un efort uman considerabil”, a menţionat dr. Vasile Diaconu.
Citește și: Un volum „Poesii” al lui Mihai Eminescu, ediție princeps, vândut pentru 6.000 de euro