Nicuşor Dan: Dacă nu se aprobă comasarea referendumului cu alegerile prezidenţiale, vor trebui găsite săli diferite
Dacă referendumul va fi aprobat, măsura privind împărţirea banilor între PMB şi sectoare ar putea fi pusă în aplicare prin legea bugetului de stat pe anul 2025.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 21 Octombrie 2024, 15:02 • Actualizat: 21 Octombrie 2024, 15:06
Dacă nu va fi aprobată legea de permitere a utilizării aceleiași infrastructuri pentru referendumul din București și alegerile naționale, primarii de sector vor fi nevoiți să găsească săli diferite, a precizat, luni, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.
Hotărârea de luni a CGMB referitoare la organizarea referendumului local va fi trimisă prefectului, care va înștiința Ministerul de Interne, a mai menționat Nicușor Dan.
Ulterior, va fi înştiinţată Autoritatea Electorală Permanentă şi va fi constituit un Birou electoral municipal care va gestiona desfăşurarea referendumului.
„Dacă Parlamentul dă o lege prin care referendumul local se comasează cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în acel moment nu va mai fi nevoie de Birou electoral municipal. El va fi acelaşi cu Biroul electoral municipal de la alegerile prezidenţiale şi vom avea în fiecare secţie de votare o singură comisie şi mai multe buletine de vot: pentru turul întâi al alegerilor prezidenţiale şi pentru referendumul local.
Dacă nu se întâmplă lucrul acesta, primarii de sector vor trebui să găsească săli diferite sau să vadă dacă sala permite funcţionarea a două comisii. Şi, bineînţeles, şi costurile vor fi ceva mai mari, pentru că oamenii aceştia trebuie plătiţi conform legii”, a explicat Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PMB.
Comasarea ar reduce costurile
Comasarea ar simplifica procesul și ar reduce costurile, a mai transmis primarul general. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Primăria Capitalei va trebui să suporte costuri de aproximativ 7 milioane de lei.
„PNL, prin domnul preşedinte Ciucă, a declarat că va iniţia un proiect de lege pentru ca (...) referendumul local să se facă pe aceeaşi infrastructură cu alegerile naţionale. O să vedem ce se va întâmpla în Parlament cu proiectul de lege pe care PNL vrea să îl depună. Pentru toată lumea ar fi mai simplu să existe un singur birou electoral, să fie o singură comisie în fiecare secţie, să fie un singur afiş pentru fiecare secţie. Evident că ar fi mult mai simplu pentru toată lumea şi ar fi mai ieftin pentru noi”, a transmis Nicuşor Dan.
Edilul general a estimat că, în cazul în care referendumul va fi aprobat, măsura privind împărţirea banilor între PMB şi sectoare ar putea fi pusă în aplicare prin legea bugetului de stat pe anul 2025.
Citește și: Consiliul General al Capitalei a aprobat organizarea referendumului local pe 24 noiembrie