O înțepătură de albină i-a provocat infarct unui brașovean
Bărbatul a fost transportat și tratat la SJU Brașov. Cazurile de Sindrom Kounis sunt foarte rare.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 20 Iulie 2024, 13:09 • Actualizat: 20 Iulie 2024, 13:08
Un brașovean în vârstă de 41 de ani a avut o reacție alergică în urma unei înțepături de albină și a fost pe punctul de a-și pierde viața din cauza unui infarct miocardic acut.
Astfel, pacientul a ajuns de urgență la Secția de Cardiologie Intervențională din cadrul Spitalului Județean Brașov.
Sindromul Kounis, un caz foarte rar
Sunt rare astfel de cazuri, spune cardiologul care i-a salvat viața, dr. Alexandru Ispas:
„Este un caz foarte rar pe care noi îl întâlnim în practica clinică. Pacientul a făcut o reacție alergică la veninul de albină. Știm că în cazul acestei reacții alergice severe este posibil să apară complicații diverse, iar printre aceste complicații se numără inclusiv infarctul miocardic acut.
Denumirea medicală este de Sindrom Kounis. El îmbracă mai multe categorii de complicații, întrucât veninul de albină este considerat toxic de către arterele coronare, unde trebuie să preexiste o altă problemă, și anume să preexiste o placă de grăsime care, la toxicitatea veninului de albine, să rupă, să formeze cheag și de aici să se desfășoare mai departe toate mecanismele fiziopatologice care apar și în cazul unui infarct miocardic acut clasic.”
Tratamentul medicamentos a dat rezultate
Dacă, de regulă, în cazul unui infarct acut sunt montate stenturi pentru a salva viața pacientului, de această dată a fost aleasă metoda medicamentoasă, potrivit medicului Alexandru Ispas:
„În cele mai multe cazuri, noi, în aceste situații, implantăm proteze, implantăm stenturi, pentru a deschide fluxul sanguin mai departe către vas și pentru a da sânge mușchiului inimii. În această situație nu a fost nevoie, pentru că vasul era deja deschis la momentul intervenției.
Am putut vizualiza că există un cheag de sânge la această plagă ruptă și am decis să îl tratăm cu medicamente anticoagulante și antiagregante care topesc, practic, cheagul de sânge.”
Din fericire, tratamentul a dat rezultate, iar pacientul este în afara oricărui pericol, a declarat cardiologul brașovean pentru Radio România Brașov.