ORADEA: Artiștii stradali se pot manifesta, în premieră, într-un mod legal
Primăria Oradea implementează un regulament pentru artiștii stradali, în baza unui aviz eliberat gratuit de Visit Oradea.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 10 Iulie 2024, 15:48 • Actualizat: 10 Iulie 2024, 15:48
Regulamentul destinat artiștilor care desfăşoară activităţi culturale stradale este implementat, în premieră, de Primăria Oradea. Artiștii pot solicita autorităţilor locale eliberarea unui aviz, pentru a nu mai fi astfel asociaţi cu practicarea cerşetoriei.
„Până acum, persoanele care doreau să desfăşoare astfel de activităţi nu beneficiau de un cadru legal bine definit care să prezinte paşii care trebuie urmaţi. Acest regulament, aprobat de Consiliul Local, oferă acum toate informaţiile necesare pentru cei interesaţi să contribuie la viaţa culturală a oraşului”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Oradea.
Inițiativă pornită de muzicieni cu experiență
Potrivit sursei citate, viceprimarul Antonia Nica a explicat, cu ocazia dezbaterilor care au avut loc pe marginea acestui subiect în Consiliul Local, că iniţiativa de a realiza un astfel de regulament a pornit de la artişti din Oradea, muzicieni cu experienţă, în mod special, o parte dintre aceştia fiind chiar parte din Filarmonica de Stat, care şi-ar fi dorit să iasă în public, însă nu ştiau în ce condiţii pot să o facă.
Astfel, s-a dorit un cadru legal clar de reglementare a activităţilor artistice stradale (a celor de mici dimensiuni, nu evenimentele de amploare) care să le permită artiştilor să îşi prezinte produsul artistic, să fie protejaţi şi nu asociaţi cu cei care practică cerşetoria.
Avize eliberate de Visit Oradea
Regulamentul privind avizarea activităţilor cultural-artistice stradale prevede că artiştii interesaţi trebuie să solicite un aviz, care va fi emis gratuit de către Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (Visit Oradea) prin Comisia de selecţie şi avizare.
Totodată, pe lângă eliberarea avizului, artistul va primi o legitimaţie în care va fi înscris numărul avizului, numele artistului, locaţia atribuită, intervalul orar, valabilitatea avizului şi recuzita folosită în desfăşurarea activităţii, scrie Agerpres.
Conform regulamentului menţionat, sunt considerate activităţi cultural-artistice pretabile spre a fi realizate în spaţiul public următoarele: interpretarea muzicală (vocală, instrumentală, vocal-instrumentală şi/ sau muzică electronică; activităţi de arte plastice (pictură, desen, sculptură, grafică, caricatură etc.); dans (dans sportiv, modern, de societate etc.) şi activităţi de divertisment (piese de teatru, mimă, magie, baloane din spumă, ateliere de artizanat şi altele).
Intervale orale și locații atribuite
Intervalele orare în care se pot desfăşura activităţile cultural-artistice sunt de luni până vineri, între orele 9.00-23.00 şi în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 9.00-24.00.
Prin acest regulament au fost stabilite şi locaţiile în care se pot autoriza desfăşurarea de manifestări cultural-artistice, acestea fiind în mod special zonele centrale, intens circulate, Cetatea Oradea, parcurile mari din oraş.
Pentru obţinerea avizului, persoanele interesate trebuie să intre pe www.visitoradea.com, unde vor completa formularul de înscriere pus la dispoziţie.
Condițiile pe care artiștii trebuie să le îndeplinească
Artistul (persoană fizică sau juridică) va trebui să facă dovada calităţii de artist sau dovada apartenenţei la domeniul de activitate în care doreşte să presteze această activitate, fie printr-o diplomă de absolvire, fie prin prezentarea unor materiale de promovare (înregistrare video etc.).
Acesta va trebui să selecteze zilele dorite pentru desfăşurarea activităţii şi minim trei opţiuni pentru zonele de desfăşurare (conform regulamentului), urmând ca decizia de atribuire a locaţiei şi eliberarea avizului să fie realizată în termen de 10 zile de la depunerea solicitării.
Obţinerea avizului este condiţionată de acceptarea şi asumarea unor termeni şi condiţii ce privesc un comportament adecvat pe domeniul public.
Citește și: Casa Filipescu-Cesianu din București găzduiește Weekend Sessions