ORADEA: Au început lucrările pentru construirea unui nou spital de boli infecțioase
Proiectul este de importanță majoră pentru sănătatea publică din regiune.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 12 Septembrie 2024, 15:59 • Actualizat: 12 Septembrie 2024, 16:00
Lucrările pentru construirea unui nou spital pentru tratarea pacienților cu boli infecțioase au început joi, 11 septembrie, la Oradea.
Unitatea spitalicească reprezintă prima construcție de acest fel realizată de la zero în Oradea și județul Bihor după Revoluție.
Lucrările, finanțate prin PNRR
Noul spital va fi construit pe un teren cu o suprafață de 2,7 hectare, iar lucrările sunt finanțate, în mare parte, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C12, în valoare totală de 672.473.919,22 lei, din care 95% reprezintă finanțarea eligibilă prin PNRR, iar 5% contribuția municipalității, a comunicat primarul Oradiei, Florin Birta.
Spitalul va cuprinde patru corpuri interconectate, fiecare având înălțimi diferite (corp A – S+P+4 etaje, corp B – S+P+2 etaj tehnic, corpuri C și D – S+P+1 etaj tehnic parțial).
Unitatea sanitară va avea minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă, extensibile până la 295, la care se adaugă 20 de paturi pentru spitalizarea de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă, cu un total cuprins între 249 și 326 de paturi.
De asemenea, unitatea va fi prevăzută cu compartimente moderne pentru urgențe, bloc operator de dimensiuni reduse, dispensar TBC, spitalizare de zi și ambulatoriu.
De asemenea, vor fi realizate săli de conferințe, săli de studiu și camere pentru rezidenți, relatează Radio România Cluj.
Spitalul va fi gata la finalul lui 2026
Proiectul a fost sprijinit de Ministerul Sănătății și a Guvernul României, care au și aprobat finanțarea prin PNRR.
„Din cele 135 de milioane de euro, 73 de milioane vor fi utilizate pentru construcția efectivă a spitalului, fără TVA. Diferența va fi folosită pentru dotările medicale, iar pentru aceasta vom demara o nouă licitație, astfel încât spitalul să fie complet funcțional când clădirea va fi finalizată”, a adăugat Birta.
Contractul pentru proiectare și execuție a fost semnat în 8 martie 2024 cu o asociere de firme condusă de Construcții Erbașu, iar termenul de finalizare este de 30 de luni, la finalul anului 2026.
„Această investiție esențială va transforma infrastructura sanitară a orașului, oferind condiții moderne și servicii medicale de calitate pentru cetățeni, asigurând în același timp un viitor mai sigur în domeniul sănătății publice din Bihor”, precizează edilul.
Citește și: