ORADEA: Interiorul Palatului greco-catolic, reabilitat cu 33,5 milioane de lei
După incendiul din 2018, exteriorul a fost reabilitat. Urmează transformarea într-un centru cultural cu muzeu, librărie, săli expoziționale și de evenimente.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 07 Februarie 2025, 13:50 • Actualizat: 07 Februarie 2025, 13:50
Interiorul Palatului greco-catolic din Oradea va fi reabilitat cu ajutorul unul finanțări de 33,5 milioane de lei de la bugetul Ministerului Dezvoltării, ca o ultimă etapă după distrugerea în incendiul din 2018. Lucrările au început, urmând să fie finalizate în doi ani, transmite vineri ministrul Cseke Attila într-o conferinţă de presă organizată în curtea palatului.
Lucrările de reabilitare efectuate
„În aceste zile au început lucrările. Cu atât s-a câştigat licitaţia, 33,5 milioane de lei, asigurată de la bugetul ministerului, bugetul de stat. La sfârşitul investiţiei vom avea un palat episcopal în toată splendoarea lui. Planşeele distruse vor fi refăcute, tavanul unicat (din casa scării), aşa cum a existat înainte, inclusiv zugrăvelile vor fi în culorile originale.
În urma acestei investiţii vom avea un Centru cultural greco-catolic, o clădire care va deservi nu numai Episcopia. În subsol vor exista mai multe săli expoziţionale, gen muzeu, la parter va exista o sală multifuncţională, o cafeterie şi o librărie, la etaj, pe lângă partea funcţională a Episcopiei, se vor amenaja alte săli pentru evenimente speciale organizate. Sperăm ca la finele anului 2026 să venim aici cu toţii şi să ne bucurăm”, a declarat ministrul Cseke Attila.
Reabilitarea exteriorului după incendiul din 2018
După incendiul din 25 august 2018, Palatul Episcopal Greco-Catolic a fost reabilitat pe exterior, respectiv acoperişul şi faţadele, prin două proiecte finanţate din donaţii şi de Primăria Oradea, în valoare totală de circa 11 milioane de lei, din care şarpanta şi acoperişul 8 milioane de lei, iar faţadele, circa 3 milioane de lei.
Aceste lucrări au fost finalizate în august 2020, după care s-a lucrat la întocmirea studiului de fezabilitate pentru interior şi Primăria a căutat surse de finanţare pentru continuarea lucrărilor, informează Agerpres.
Constructorul Selina, care a câştigat licitaţiile atât pentru cele două lucrări, cât şi pentru interior, a aşteptat mai bine de un an pentru a începe lucrările de reabilitare în interiorul clădirii. Antreprenorul Beniamin Rus a precizat că este „o lucrare de multă fineţe, cu recondiţionări dificile”, pentru a reface ceea ce a fost construit iniţial, însă cu materiale actuale.
„Chiar am discutat cu Preasfinţitul că, de exemplu, pentru candelabre, va trebui să luăm legătura cu specialişti din Budapesta sau Viena, ca să dăm valoare acestui monument. Vor fi toate la superlativ”, a spus Beni Rus, menţionând că etapele de lucru vor fi prezentate pe parcurs.
Episcopul greco-catolic Virgil Bercea a menţionat că speră ca în doi ani să fie redeschis palatul.
Recondiționarea clădirii de patrimoniu cu elemente moderne
Potrivit directorului de proiect, Alex Ienciu, lucrările se vor realiza după documentele ce atestă situaţiile originale ale încăperilor, tâmplăria va fi schimbată sau recondiţionată unde va fi posibil, candelabrele vor fi readuse la strălucirea de altădată, tavanele-ogive, parchetul cu intarsii, în diferite modele, sobele de teracotă vor fi reconstruite cu ajutorul unor meşteri pricepuţi din ţară.
Încălzirea încăperilor se va baza pe ventiloconvectoare, la fel şi sistemul de aerisire, cu recuperatoare de căldură, iar pentru siguranţa la incendii, suplimentar hidranţilor, s-a construit în curte un bazin cu volum mare.
„Nu am putut veni cu foarte multe modificări, fiind o clădire de patrimoniu, doar ce ne-a permis Ministerul Culturii. Ne bucurăm mult că tot noi finalizăm acest proiect. După 2018, noi am fost primii care am intrat aici, cu măşti – în 2019 eram deja obişnuiţi cu măştile! – pentru că pentru a scoate tot molozul după incendiu am folosit vreo şase luni măştile de protecţie”, a precizat Ienciu.
Palatul greco-catolic, reabilitat, va găzdui Curia Episcopală, precum şi Muzeul greco-catolic, şi un centru cultural care vor fi administrate de Primăria Oradea pentru 20 de ani şi care vor fi deschise publicului larg.
Citește și: Restaurarea Castelului Huniade din Timișoara, scoasă la licitație