Pompierii brașoveni reamintesc riscurile incendierii terenurilor
2000 de hectare de teren din țară au fost afectate în această perioadă de incendiile de miriști.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 15 Iulie 2024, 17:26 • Actualizat: 15 Iulie 2024, 18:21
Incendiile de vegetație au afectat zilele trecute peste 2000 de hectare de teren din mai multe zone din țară.
Salvatorii le reamintesc proprietarilor de terenuri să nu le igienizeze prin incendiere. Tot ei oferă și motivele pentru care o astfel de practică are un impact negativ.
Pericolele unui incendiu de vegetație
Pompierii brașoveni le reamintesc cetățenilor că arderea vegetației este interzisă. Apare riscul major de propagare rapidă a incendiilor din cauza vântului și a condițiilor meteorologice.
De asemenea, această practică, de incendiere a vegetațiilor, chiar dacă este controlată, pune în pericol vieți omenești și bunuri, deoarece focul poate ajunge în zone locuite. Nu trebuie neglijat nici impactul negativ asupra mediului.
Distrugerea habitatelor naturale și poluarea aerului sunt consecințe grave ale incendiilor de vegetație, scrie Radio România Brașov.
Condițiile de ardere controlată a miriștilor
Ca urmare, pentru a preveni astfel de incidente, în condițiile în care se obțin, totuși, aprobările cerute de legislația în vigoare, arderea controlată a miriștilor se face după ce au fost luate măsuri de siguranță precum parcelarea în suprafețe de maximum 10 ha, prin fâșii arate și izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier, prin executarea de fâșii arate.
Arderea trebuie programată doar pe timpul zilei, iar focul trebuie supravegheat până la stingere. Dacă suprafețele de ardere sunt mai mari de 5 ha, în zonă trebuie să existe un plug, o cisternă cu apă și mijloace de tractare. Dacă acțiunea scapă de sub control, incidentul trebuie apelat numărul unic de urgență 112.
Citește și: Un incendiu a izbucnit la o casă din Codlea, județul Brașov