Proiect de digitalizare a Spitalului CF Timișoara, finanțat cu 6 milioane de lei din PNRR
Proiectul implică achiziția de echipament informatic și întărirea rețelei de securitate.

Articol de Iulian Busan, Publicat: 26 Martie 2025, 16:08 • Actualizat: 26 Martie 2025, 16:07
Un proiect de dezvoltare a sistemelor informatice și a infrastructurii digitale va fi implementat în cadrul Spitalului Căi Ferate (CF) din Timișoara.
Cu o valoare de 6 milioane de lei, proiectul este susținut prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Echipamente informatice performante vor fi achiziționate
„Este un pas extrem de important pentru spital, pentru că, pe lângă echipamentele necesare fiecărui cabinet, şi mă refer la calculatoarele, multifuncţionalele şi altă aparatura digitală, vom avea şi o reţea informatică de mare viteză. În acelaşi timp, după implementarea proiectului, care se va face în acest an, Spitalul Clinic CF va avea o arhiva digitală şi un sistem informatic integrat”, a transmis miercuri, dr. Stela Iurciuc, managera Spitalului CF Timişoara, într-un comunicat.
Proiectul implică, de asemenea, achiziţionarea a 80 de staţii de lucru pentru cabinetele, secţiile şi compartimentele unităţii sanitare, relatează Agerpres.
Totodată, vor fi achiziționate tablete medicale, un sistem de conferinţă, un sistem de back-up şi o reţea informatică de mare viteză.
„Un punct important în ceea ce priveşte achiziţiile a fost managementul digital clinic al pacientului. Pe lângă posibilitatea programării digitale pentru consult, printr-un simplu click pe o platforma specială, vorbim şi de programe electronice de prescriere a reţetelor. După ce un pacient este preluat în evidenţă, diagnosticul, parcursul lui medical, analizele, consulturile de specialitate, eventualele perioade de internare, chiar medicamentele prescrise vor fi incluse în dosarul electronic al pacientului. Mai mult, am insistat să avem şi o dotare digitală a amfiteatrului din clădirea administrativă, unde sunt ţinute cursurile cu studenţii de la Medicină”, a explicat dr. Stela Iurciuc.
Proiectul, implementat și funcțional până la finalul anului
Un aspect esențial al proiectului îl constituie creşterea securităţii digitale a sistemului informatic, cu scopul de a bloca atacurile de tip ransomware.
În următoarele luni va fi realizată rețeaua, precum și echipamentele și programele software, astfel încât proiectul să fie implementat și funcțional până la finalul lui 2025.
Din totalul celor 6 milioane de lei, 90.000 de lei sunt asigurați printr-o cofinanțare a Ministerului Transporturilor.
Fondurile proiectului au fost obținute în urma aprobării unui proiect depus prin PNRR pe componenta Transformare digitală, realizarea sistemului eHealth şi telemedicină.
Citește și: Consiliul Județean Vâlcea alocă 73% din bugetul județului proiectelor de dezvoltare