Protest la penitenciarele din Craiova față de scăderea salariilor
„În principal, revendicările sunt legate de neplata orelor suplimentare şi deblocarea concursurilor, fiindcă avem o problemă serioasă la acest capitol.”
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 10 Ianuarie 2025, 13:18 • Actualizat: 10 Ianuarie 2025, 13:18
Sute de angajați de la cele două penitenciare din Craiova au protestat, vineri dimineață, împotriva Ordonanței „trenuleț” prin care le vor fi reduse salariile cu aproximativ 1.000 de lei net pe lună, odată cu scoaterea plății pentru orele suplimentare efectuate în zilele de repaus.
Preşedintele Sindicatului Penitenciarului Pelendava, Gheorghe Bran, a declarat, pentru Agerpres, că în această lună vor urma şi alte proteste, următorul fiind cel anunţat pentru 17 ianuarie cu toate confederaţiile sindicale din sistemul de apărare.
„În principal, revendicările sunt legate de neplata orelor suplimentare şi deblocarea concursurilor, fiindcă avem o problemă serioasă la acest capitol: de exemplu, la nivel de sistem sunt 16.041 de posturi prevăzute, ar trebui să fie 20.000 şi din acestea sunt ocupate doar 13.000.
Din acest motiv, la sfârşitul anului trecut am făcut şi un refuz de ore suplimentare care a cam dus la dificultăţi serioase în desfăşurarea activităţii. Colegii au semnat că nu mai sunt de acord să facă ore suplimentare dacă nu sunt plătite. La nivelul Penitenciarului Pelendava ar mai fi nevoie de circa 50 de angajaţi - acum sunt în jur de 270 de angajaţi şi ar trebui să fie aproape 320”, a afirmat Gheorghe Bran.
„Noi suntem plătiţi aşa cum sunt plătiţi şi militarii”
Prevederile ordonanței afectează angajații care lucrează în ture și în mod special pe cei care lucrează direct cu deținuții, mai spune liderul sindical.
„Aceştia angajaţi pierd circa 1.000 lei net în urma aplicării Ordonanţei „trenuleţ”. Guvernul spunea la un moment dat că nu vor scădea salariile, iar prin măsura pe care a luat-o, tocmai asta s-a întâmplat în condiţiile în care angajaţii din penitenciare nu au salarii foarte mari.
Noi suntem plătiţi aşa cum sunt plătiţi şi militarii, iar anumite sporuri care vin după salarii sunt în funcţie de locul de muncă şi de condiţiile de muncă, iar pentru personalul din operativ era chestia care făcea cumva diferenţa dintre un contabil, de exemplu, şi un supraveghetor de pe secţia de deţinere, care ajunge să ia mai puţin decât un angajat la un magazin de bricolaj. Iar riscurile nu se compară, pentru că tot ce nu vrea societatea afară, stă comprimat aici, în penitenciar, adică vorbim de o categorie de oameni cărora nu le-a plăcut să respecte regulile sociale”, a mai afirmat liderul de sindicat din cadrul Penitenciarului Pelendava.
Citește și: Noi proteste ale polițiștilor față de „Ordonanța Trenuleț”