REȘIȚA: Curățenia stradală, cu muncitori în folosul comunității
Noua strategie a primăriei va intra în vigoare de la 1 februarie.

Articol de Iulian Busan, Publicat: 29 Ianuarie 2025, 16:36 • Actualizat: 29 Ianuarie 2025, 18:23
O nouă strategie pentru curățenia stradală urmează să fie implementată de Primăria Reșița începând de la 1 februarie.
Noile măsuri sunt menite să reducă din cheltuieli și să oferte o soluție localnicilor care nu au reșit să își plătească amenzile.
De la 1 februarie, strategia va implica atât angajați ai administrației, cât și persoane obligate să presteze muncă în folosul comunității.
În trecut, curățenia stradală a fost efectuată de firma Supercom contra unei sume de aproximativ 200.000 de lei pe lună, a declarat viceprimarul municipiului Reșița, Daniel Călin.
După ce această companie și altele nu au mai participat la licitații, serviciul a fost preluat temporar de firma Bradner, relatează Radio România Reșița.
Serviciul de curățenie stradală, preluat de municipalitate
În urma unei noi licitații, costurile au crescut semnificativ la 390.000-395.000 lei lunar, sumă considerată nesustenabilă.
„Nu putem lua din banii cetățenilor pentru astfel de cheltuieli exagerate”, a declarat viceprimarul Daniel Călin.
Astfel, cu scopul a reduce costurile și a îmbunătăți eficiența, primăria a decis să administreze direct activitatea de curățenie stradală.
În urma deciziei, în decembrie 2024 au fost achiziționate două utilaje noi de măturat stradal.
De asemenea, primăria dispune deja de o perie mecanizată și o mașină pentru colectarea și compactarea deșeurilor vegetale.
Muncă în folosul comunității pentru achitarea amenzilor
Primăria a inițiat un proces de recrutare în acest sens, fiind deja angajate 15 persoane pentru a asigura continuitatea acestui serviciu esențial.
De asemenea, noua strategie presupune și implicarea persoanelor care nu și-au achitat amenzile.
În fiecare zi, între 10 și 20 de persoane vor presta muncă în folosul comunității, fie că sunt beneficiari de ajutor social, fie că sunt obligați prin hotărâri judecătorești să muncească pentru a-și achita datoriile.
„Pe toți acești oameni îi veți vedea pe străzi, purtând veste inscripționate cu Primăria Reșița, cu mătura și lopata în mână” a precizat viceprimarul Călin
Citește și: Amendă de 10.000 pentru un bărbat care și-a abandonat pisica pe marginea drumului, în Dâmbovița