REȘIȚA: Peste 20 de evenimente la „Fantasticul Funicular”, weekendul acesta
În perioada 26-28 iulie va avea loc, în premieră, proiectul „Fantasticul Funicular”. Festivalul de film UrbanEye, evenimentul de stradă Street Delivery, tururi ghidate și ateliere se vor desfășura în centrul civic al orașului.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 26 Iulie 2024, 12:47 • Actualizat: 26 Iulie 2024, 12:48
Proiectul „Fantasticul Funicular: ultimul an în straie vechi” propune 3 zile cu peste 20 de evenimente, de la dezbateri pe teme de regenerare urbană, ateliere dedicate copiilor şi tinerilor, proiecţii de filme, până la intervenţii artistice şi tururi ghidate, la care publicul poate participa gratuit în perioada 26-28 iulie.
Găzduite în Centrul civic al oraşului, chiar sub funicular, precum şi în zone cu semnificaţie istorică specială pentru istoria oraşului, evenimentele îşi propun să adune comunitatea într-un exerciţiu de autocunoaştere şi acţiune culturală comună.
Evenimentul se află sub egida Reșița 250LAB. Este organizat de MKBT împreună cu Asociația Arta În Dialog, în parteneriat cu o serie de organizații locale și naționale.
Comunitatea din Reșița, invitată la „Fantasticul Funicular”
„Fantasticul Funicular va fi un prilej de a aduce comunitatea reșițeană laolaltă în jurul celei mai emblematice și mai îndrăgite structuri de patrimoniu industrial a orașului, înainte să intre în șantierul de restaurare și conversie spre o nouă funcțiune: o nouă axă de mobilitate (pietonală și de ciclism) care va conecta centrul orașului de dealurile dimprejur.
Sub formatul Street Delivery, MKBT și partenerii vor fi organizate tururi ghidate, ateliere interactive pentru tineri și copii, intervenții ghidate de artiști din toată țara, expoziții și dezbateri publice pe teme precum valorificarea patrimoniului industrial local, perspective de mobilitate, co-guvernanță, etc.
Festivalul de Film UrbanEye, proiect unic dedicat filmului, arhitecturii și urbanismului, va aduce la Reșița, între 26 și 28 iulie 2024, o serie de proiecții de film în aer liber în zona pietonală a Centrului Civic, tururi ghidate în interiorul platformei industriale UCMR, precum și un program bogat de evenimente dedicat copiilor și tinerilor”, transmit organizatorii.
Masă rotundă, tur ghidat, ateliere și proiecții de film
Masa rotundă cu tema „Funicularul: racord al oraşului la natura înconjurătoare”, o amplă acţiune de ecologizare pe traseul funicularului peste Dealul Crucii, atelierul dedicat copiilor cu tema „De-a funicularul”, turul ghidat cu tema „Natura de la capătul Funicularului”, videomapping pe funicular, compun o parte din programul pregătit pentru finalul acesta de săptămână la Reşita.
În ceea ce priveşte filmele proiectate în cadrul evenimentului „Fantasticul Funicular”, graţie UrbanEye Film Festival, iubitorii de film din Reşita vor avea ocazia de a vedea gratuit trei documentare care au ca temă înţelegerea proceselor de transformare ale oraşelor, însoţite de discuţii.
Totodată, publicul va putea viziona opt pelicule documentare despre industria oraşului, reunite tematic în programul „Călătorie spre inima Reșiței”, producţiile fiind realizate de cineaştii studioului Alexandru Sahia şi de cineamatorii din cluburile Optic ’76 şi Zorii Noi.
Programul dedicat copiilor include ateliere de arhitectură, precum și un spectacol de educație vizuală cu ajutorul muzicii. Tinerilor și adolescenților le este dedicat un atelier de explorare urbană prin film, relatează Radio România Reșița.
Funicularul, structură de patrimoniu industrial
Funicularul e poate cea mai emblematică structură de patrimoniu industrial din Reșița. A fost construit între 1963-1964 și trece fix peste centrul orașului, sub forma unui pod metalic înalt de 30 m și lung de 500 m.
Funicularul transporta calcar de la carierele de piatră din sudul orașului, spre fabrica de var din situl industrial Mociur, pe un traseu de peste 3 km care traversează dealuri și zone locuite ale orașului.
Primăria Reșița a achiziționat funicularul în 2018 și a pregătit, între 2021-2023, un proiect tehnic de conversie funcțională a funicularului din structură industrială într-o nouă axă pietonală și de ciclism care va conecta centrul orașului de dealurile dimprejur (aici, detalii despre proiectul de conversie coordonat de D-Proiect).
În 2024, Primăria Reșița va depune acest proiect spre finanțare cu fonduri europene pe axa New European Bauhaus.
Programul de vineri, 26 iulie
- 10:00 – 10:30: Lansare evenimente și expoziție. Întâlnire cu media locale, la Centrul civic Reșița
- 11:00 – 13:00: Masă rotundă – „Funicularul: racord al orașului la natura înconjurătoare”, la Consiliul Județean, în sala de întâlniri
- 17:00 – 20:00: Ateliere interactive și intervenții artistice (program simultan):
1. Atelier de serigrafie, bandă desenată și fanzine (Octav Avramescu)
Aduceți orice material textil și îl veți putea imprima cu modelul funicularului prin tehnica serigrafiei. Vineri toată lumea este invitată să caute povești despre funicular pe care să le transforme, cu puțin ajutor, într-o bandă desenată; de sâmbătă încolo desenele vor fi transformate într-un fanzine de grup.
2. Atelier de sculptură în piatră (Tsvetelina Angelova)
Scopul atelierului este de a aduce publicul mai aproape de un domeniu foarte puțin explorat – și anume lucrul în piatră – deși aceeași piatră înconjoară și formează peisajul din Reșița. Atelierul va oferi posibilitatea atât celor mici, cât și celor mari să lucreze împreună la crearea unei opere comune mari și a unor pietricele mai mici cu desene de copii gravate. Operele create vor rămâne ca un artefact specific pentru locuitorii comunității din Reșița.
3. Pictură murală participativă (Dorin Moldoveanu)
Toată lumea este invitată să realizeze o operă colectivă: o imagine a funicularului în format de pixeli. Nu este necesară experiența anterioară în pictură murală.
4. Spectacol de dans hip-hop (Alina Dumitruc)
Publicul va fi energizat pe ritmuri de hip-hop.
5. „Joaca de-a știința” (Daniela Vulpeș, Lavinia Borcilă și Elena Vlasie)
Atelier pentru copii de desene luminate, programare de roboți și jocuri, toate cu tema funicularului.
6. „Resicza” Boardgame (Andrei Bălbărău, Muzeul Cineastului Amator)
Verifică câte lucruri știi despre Reșița prin acest joc interactiv ancorat în istoria bogată a orașului.
Tematica jocului va fi dezvoltarea Reșiței, fie pe latura industrială, economică sau rezidențială, folosind harta orașului și parcurgând 3 perioade din dezvoltarea sa: perioada UDR (1920-1948), perioada comunistă (1948-1990) și 1990-prezent.
Resicza Boardgame este un proiect finanțat de fondul Științescu Banatul Montan, coordonat de Fundația Comunitară Banatul Montan.
- 19:00 – 20:30: Agora: Revitalizarea patrimoniului industrial reșițean pentru comunitate, cu: Bogdan Demetrescu (D. Proiect), Daiana Machiulschi, Grațian Dobre, Daniela Copaci, Marina Batog (MKBT)
- 21:00– 22:00: Centrul Civic, în aer liber (acces liber), Proiecție de film UrbanEye Film Festival:
Bunicul și pontonul (2023, 45′, Marea Britanie, regia Reuben Armstrong)
„Bunicul și pontonul” este un documentar emoționant care surprinde un proiect comunitar ce pleacă de la un obiect de patrimoniu cu o istorie de peste 130 de ani.
Pe o mică insulă din mijlocul Mării Irlandei, un ponton uriaș și degradat se avântă în largul mării agitate. Închis de decenii, acest simbol al orașului este readus la viață datorită unui bunic care reușește să cumpere pontonul pentru un euro și să implice comunitatea locală în recuperarea treptată a acestei structuri încărcată de semnificații și amintiri.
Premii și festivaluri: Premiul Unesco 2023; Premiul pentru cel mai bun film inspirațional la Barcelona Indie Awards (2024); Architecture Film Festival Rotterdam (2023); Budapest Architecture Film Festival (2023).
Programul complet poate fi consultat pe site-ul Muzeului Virtual Reșița.
Finanțare și parteneri media
Proiectul „Fantasticul Funicular: Ultimul an în straie vechi” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național si Primăria Reșița. Printre partenerii evenimentului se numără: Fundația Comunitară Banatul Montan, Muzeul Cineastului Amator, D Proiect, We Wilder, Bike Attack, Asociația Encore, Dash Film SRL, De-a Arhitectura.
Parteneri media: TVR Timișoara, Radio România Reșița, Banat Media, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Timișoara, Zeppelin, Modernims.ro, IQads.