SIBIU: Veche de aproape 170 de ani, o clădire de spital va fi modernizată
Incinta, în care funcţionează Secţiile „Medicale”, a fost construită la 1857, pe vremea Imperiului Austro-Ungar.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 22 Mai 2025, 21:18 • Actualizat: 23 Mai 2025, 00:29
O clădire a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, unde sunt două secţii de medicină internă, va fi modernizată de Consiliul Judeţean (CJ) cu peste 84 de milioane de lei din fonduri nerambursabile.
Construcția este veche de aproape 170 de ani, de pe timpul Imperiului Austro-Ungar.
Preşedinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a semnat împreună cu ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila Cseke, contractul prin care administraţia judeţeană a obţinut fonduri nerambursabile destinate consolidării şi reabilitării secţiei „Medicale”, relatează Agerpres.
Finanțare asigurată pentru singura clădire nereabilitată
„Este un moment important pentru sistemul public de sănătate al judeţului Sibiu întrucât, începând de astăzi (n. r. joi), avem asigurată finanţarea pentru singura clădire nereabilitată, cu saloane, săli de tratament şi cabinete medicale, din cadrul 'Judeţeanului'.
Pentru mine şi echipa Consiliului Judeţean, acest moment are o încărcătură specială pentru că se raportează la un spaţiu unde, zilnic, oameni suferinzi primesc îngrijire. Aici, fiecare pereche de ochi care caută alinare merită cele mai bune condiţii.
Nu a fost un drum simplu: am căutat soluţii, am căutat surse de finanţare şi, acolo unde n-a fost suficient, am completat din bugetul judeţului. Am crezut de la început că modernizarea sistemului public de sănătate nu e doar o datorie administrativă, ci o obligaţie morală. Şi rămânem fideli acestui principiu”, a transmis preşedinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.
Consolidare seismică și lucrări de reabilitare
Valoarea noului contract de finanţare semnat joi, 22 mai, este de 84.131.136,06 lei cu TVA, din care valoarea eligibilă (nerambursabilă) este de 79.524.694,70 lei cu TVA, iar contribuţia din bugetul local al judeţului Sibiu este de 4.606.441,36 lei cu TVA.
Clădirea în care funcţionează Secţiile „Medicală I şi II”, a fost construită la 1857, în vremea Imperiului Austro-Ungar, piatra de temelie fiind aşezată de însuşi împăratul Franz Joseph I.
Potrivit documentaţiilor, clădirea va fi consolidată seismic, va fi extins puţul lifturilor pentru accesul cu targa şi al persoanelor cu dizabilităţi, acoperişul şi tâmplăria înlocuite, planşeele termoizolate, iar finisajele interioare refăcute.
Citește și: Cazinoul din Constanța, redeschis după 5 ani de lucrări de reabilitare