SLĂNIC PRAHOVA: Autoritățile monitorizează surparea unei străzi | VIDEO
Perimetrul de siguranță în jurul craterului format a fost extins. Se vor face măsurători pentru a observa dacă terenul continuă să se deplaseze.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 25 Aprilie 2024, 13:41 • Actualizat: 26 Aprilie 2024, 10:04
Autoritățile din Slănic Prahova sunt în alertă după ce o porțiune dintr-o stradă a orașului s-a surpat, joi dimineață, în fața sediului Poliției.
Traficul a fost interzis atât pentru vehicule, cât și pentru pietoni.
40 de locatari din cele două blocuri situate în vecinătate au fost evacuați preventiv.
Autoritățile locale au identificat spații pentru cazare.
În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, organizată joi seară, s-a decis ca perimetrul de siguranță în jurul craterului format să fie extins.
Potrivit Prefecturii Prahova, în zona străzii surpate au fost montaţi martori care monitorizează deplasare terenului.
„În urmă cu puţin timp, a luat sfârşit şedinţa operativă întrunită ca urmare a situaţiei de urgenţă generată de tasarea terenului şi formarea unui crater de aproximativ doi metri adâncime. La această şedinţă au participat: Grupa Operativă a DSU şi IGSU, reprezentanţi ai Poliţiei Române, ai Jandarmeriei Române, prefectul judeţului Prahova, primarul localităţii Slănic dar şi experţi de la Salina din Slănic. (...) Până la acest moment, 20 de persoane au fost evacuate preventiv din cele două blocuri, au fost montaţi martori care să indice dacă terenul se mişcă în continuare şi a fost creat un perimetru de siguranţă", a transmis, după-amiază, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
Anul trecut, au apărut surpări într-o altă zonă a orașului, fenomen care a afectat atunci câteva case.
Exploatarea sării, posibilă cauză a surpării
Cauza surpării străzii ar putea fi zăcământul de sare pe care stă întreaga localitate. Directoarea de producție al Salrom, Irina Muller, susține că „surparea nu are nicio legătură cu exploatarea sării”, pentru că zona se află departe de punctele de exploatare.
„Deocamdată, în situația de față, nu puteam lua măsuri, pentru că nu avem de unde să știm ce este dedesubt. Vom vedea ce vor spune specialiștii. Trebuie să ținem cont că în Slănic se exploatează sarea de 2000 de ani, iar noi știm doar ce s-a întâmplat în ultimii 200 de ani.
Încă nu putem ști dacă trebuie să strămutăm familii din zona afectată. În privința apei din Baia Baciului, a scăzut apa în timp, și monitorizăm fenomenul”, a declarat primarul Costea Daneluș.
Citește și: Peste 2.500 de hectare de teren din Caraș-Severin, mistuite de incendii de la începutul anului