Spitalele din Timișoara se confruntă cu o criză financiară
Conducerile spitalelor susțin că nu s-a luat nicio măsură pentru soluționarea problemelor.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 19 Aprilie 2024, 12:14 • Actualizat: 19 Aprilie 2024, 12:15
Spitalele din Timișoara se confruntă cu o situație critică, întrucât situația financiară a unităților medicale se află în continuare în derivă, în ciuda insistențelor din partea conducerilor instituțiilor sanitare.
Conform cadrelor medicale, s-au tras de-a lungul timpului numeroase semnale de alarmă în ceea ce privește probleme financiare majore cu care se confruntă spitalele, însă nu s-a luat nicio măsură în acest sens, relatează Radio România Timișoara.
Soluțiile se lasă așteptate
Până în momentul de față, conducerile spitalelor au primit doar promisiuni de îmbunătățire a situației pe viitor, a declarat managerul Spitalului Județean din Timișoara, Dorel Săndesc.
„Situația nu s-a ameliorat, nu au fost luat niște măsuri speciale pentru îmbunătățirea finanțării. Noi rezistăm, am crescut foarte mult serviciile și am atins valoarea de buget, dar situația, în general, a spitalului este critică. Pledăm pentru soluții, propunem soluții, așteptăm și sperăm să se facă ceva. Ministerul are intenția să dezvolte programele sale care să compenseze finanțarea mai ales a spitalelor mari”, a declarat medicul Dorel Săndesc.
Dacă situația persistă, nu se știe cu exactitate cât mai pot rezista unitățile medicale în acest ritm, își manifestă îngrijorarea, la rândul său, directoarea Spitalului CFR, Stela Iurciuc.
Probleme majore în cadrul spitalelor mari
„Nu sunt actualizate valorile cheltuielilor în acest moment. Medicamentele și materialele sanitare au crescut, unele de 100%, în ultimul an și jumătate. În schimb, tariful pe caz ponderat s-a mărit doar cu 15%, respectiv cât ne dă casa de asigurări la externarea unui pacient. Există riscul de colaps, de fapt, riscul să nu mai putem achiziționa medicamente și materiale sanitare”, a menționat Stela Iurciuc.
Problemele substanțiale de subfinanțare sunt o provocare pentru spitalele mari, întrucât echipele de medici tratează boli avansate, care necesită costuri de tratament pe măsură, a menționat managerul Spitalului Județean din Timișoara.
Citește și: Rezultatele de la Sf. Pantelimon sunt obiective, conform Ministrului Sănătății