SUCEAVA: În PTF Siret, s-a deschis un spațiu de primire a copiilor refugiaţi din Ucraina
Aproximativ 70% dintre refugiaţii din România sunt femei şi copii.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 07 August 2024, 12:18 • Actualizat: 14 August 2024, 21:07
La Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) de la Siret, din judeţul Suceava, a fost inaugurat un spaţiu dedicat copiilor şi familiilor care trec graniţa în România pentru a se refugia din calea războiului din Ucraina.
Deschiderea acestui spațiu se datorează colaborării dintre Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, Fondul Naţiunilor Unite pentru copii - UNICEF în România şi Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), se arată într-un comunicat de presă transmis de UNICEF.
Facilități pentru persoanele vulnerabile
Potrivit sursei citate, spaţiul a fost conceput pentru a oferi un loc sigur şi primitor pentru copiii şi familiile silite să-şi părăsească locuinţele din cauza conflictului. Acesta este echipat cu facilităţi adecvate şi resurse necesare pentru a oferi asistenţă de bază, acoperind nevoile imediate ale mamelor cu copii, scrie Agerpres.
„Colaborăm cu UNICEF şi UNHCR încă de la izbucnirea războiului din Ucraina. Îi sprijinim şi le mulţumim partenerilor noştri pentru buna cooperare. Este important să putem oferi un asemenea spaţiu, mai ales că vorbim de o categorie de persoane vulnerabile, şi anume mame cu copii.
Din experienţa avută la PTF Siret, este esenţial să fim pregătiţi şi să putem să oferim un sprijin real acestor copii care trec prin momente atât de grele”, a declarat adjunctul ITPF Sighetu Marmaţiei, Pavel Nemeş.
Importanța asistenței și a unui mediu sigur
La rândul ei, reprezentanta UNICEF România, Anna Riatti, a subliniat importanţa acestui proiect.
„În faţa provocărilor enorme ale crizei generate de războiul din Ucraina, este esenţial să oferim copiilor refugiaţi, precum şi familiilor acestora, asistenţă imediată şi un mediu sigur şi stabil, de îndată ce trec graniţele către România.
Încă de la începutul conflictului, în urmă cu doi ani şi jumătate, UNICEF a lucrat alături de partenerii săi pentru oferirea de servicii esenţiale copiilor şi familiilor refugiate. Le mulţumim autorităţilor şi colaboratorilor pentru colaborare”, a afirmat Anna Riatti.
Necesitatea colaborării continue cu autoritățile
Pablo Zapata, reprezentantul UNHCR, a subliniat necesitatea colaborării continue cu autorităţile naţionale şi locale, precum şi cu partenerii.
„Este esenţial să menţinem sprijinul nostru comun şi ca autorităţile, ONG-urile şi actorii internaţionali să rămână activi, deoarece refugiaţii din Ucraina continuă să treacă graniţa în România. Aproximativ 70% dintre refugiaţii din România sunt femei şi copii. Serviciile noastre ar trebui să fie gândite pentru a răspunde nevoilor copiilor şi familiilor din Ucraina”, a spus Zapata.
Iniţiativa se înscrie într-o serie de eforturi comune şi colaborare dintre autorităţi şi agenţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite de a răspunde eficient nevoilor refugiaţilor. Autorităţile şi partenerii implicaţi vor continua să monitorizeze şi să îmbunătăţească facilităţile şi serviciile oferite, asigurându-se că toţi cei care trec prin această perioadă dificilă primesc sprijinul necesar.