TÂRGU MUREȘ: Echipament PET-CT pentru monitorizarea cancerului, la Spitalul Oncologic Medex
De la 1 februarie, spitalul va introduce serviciul de radioterapie internă, iar chimioterapia va fi decontată.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 17 Ianuarie 2025, 13:15 • Actualizat: 17 Ianuarie 2025, 13:15
Echipamentul PET-CT, cel mai modern sistem de diagnostic și monitorizare a diferitelor tipuri de afecțiuni, în special cele oncologice, funcționează la Spitalul Oncologic Medex din toamna anului 2024.
De câteva luni, pacienții cu cancer beneficiază aici și de radioterapie pentru tratamentul extern al tumorilor maligne, în baza trimiterilor de la medicii specialiști. De la 1 februarie, conducerea spitalului va introduce, tot compensat, un serviciu nou, revoluționar la nivel național, și anume branhiterapia sau radioterapia internă pentru anumite tipuri de cancer.
Reducerea listelor de așteptare, datorită aparatului performant
De asemenea, negocierile cu CJAS continuă, ca chimioterapia să poată fi decontată începând cu 1 februarie, precizează managera Spitalului Oncologic din Târgu Mureș, Mirela Câmpian, pentru Radio România Târgu Mureș:
„Avem buget și se pot face programări. Acesta este un aparat performant care poate să facă un număr mare de scanări și, din acest motiv, noi putem să scurtăm foarte mult listele de așteptare. Putem să programăm pacienți de la o săptămână la alta.
Avem și serviciul de Radioterapie pentru tratamentul de cancer, Radioterapia externă și, începând cu luna februarie, deschidem Branhiterapia sau Radioterapia internă. Aceasta nu se mai face în Târgu Mureș, doar în Cluj și în câteva centre din țară.
Acesta e cel mai nou aparat din țară, de la acest producător. Avem și aplicatori și putem face tratamente unice în țară, de exemplu pentru cancerele de piele.”
Spitalul Oncologic din Târgu Mureș integrează toate serviciile medicale de diagnostic și tratament oncologic existente în acest domeniu și oferă inclusiv spitalizare de zi și continuă, decontate de CJAS. În plus, sunt oferite servicii medicale preventive, psihologice și spirituale. Aproape 1 milion de români suferă în prezent de diverse forme de cancer.
Citește și: Dotări de peste două milioane de euro la Serviciul de Anatomie Patologică din Târgu Mureș