TÂRGU MUREȘ: O nouă stație de pompieri la Aeroportul „Transilvania”
Noua remiză PSI a aeroportului prezintă elemente de construcție prietenoase cu mediul: panouri solare, panouri fotovoltaice, sistem de încălzire prin pompe de căldură.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 08 Martie 2024, 11:20
Aeroportul „Transilvania” a dat joi în folosinţă noua remiză PSI, ce include spaţii pentru gararea a trei autospeciale de intervenţie la incendii şi două ambulanţe, şi spaţii conexe pentru personalul de specialitate. Investiţia este de peste 8 milioane lei, 98% din aceasta fiind asigurată de Programul Operaţional „Infrastructură Mare” 2014-2020.
Informații despre construcție
Construcția are în componență spații pentru gararea unui număr de trei autospeciale de stins incendii și două ambulanțe, precum și spații conexe pentru personalul de specialitate care să acționeze în situații de urgență 24 din 24 de ore.
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional „Infrastructură Mare” și are o valoare de peste 8 milioane lei, dintre care 98% provin din fonduri nerambursabile, informează Radio România Târgu Mureș.
„Este o condiție generală pentru autorizarea Aeroportului Târgu Mureș și a oricărui aeroport.”
„Este vorba despre două ambulanțe, sală de ședințe, centru operațional, sală pentru gestionarea situațiilor de urgență, vestiare, grupuri sanitare, sală de antrenamente și cabinet de consiliere psihologică”, adaugă președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc.
Clădire prietenoasă cu mediul
Noua clădire a fost gândită în așa fel încât să fie cât mai prietenoasă cu mediul, a explicat directorul aeroportului, Peti Andras:
„Remiza aceasta PSI are panouri solare, prin care produce, prin energie verde, apă caldă. Sistemul de încălzire este realizat prin pompă de căldură.”
„Terminalul de pasageri va avea pe acoperiș panouri fotovoltaice pentru producerea de energie verde, din energie solară.”
Parcarea aeronavelor și terminalul de pasageri, două investiții importante
În acest an se vor realiza alte două investiții majore la aeroport, a precizat Peter Ferenc:
„Este vorba de parcarea aeronavelor, care are o suprafață de puțin peste 8.000 de metri pătrați, vom lega cele două parcări care au fost construite înainte, acum, practic, acea suprafață care lega cele două parcări va fi amenajată ca parcare.”
„Deodată, chiar și cinci aeronave de mari dimensiuni vor putea fi garate.”
„Cea mai importantă investiție este terminalul de pasageri. Va avea în totalitate 10.000 de metri pătrați, deci se va dubla ca suprafață, va avea o capacitate de o mie de pasageri care pot staționa în același timp.”
Tot din fonduri europene a fost achiziționată o autospecială de stingere a incendiilor, special proiectată pentru aeroporturi, a cărei valoare depășește 6 milioane de lei.
Citește și: Screening pentru depistarea cancerului colorectal, gratuit la OncoHelp Timișoara