TIMIȘ: Construirea Institutului Oncologic din Timişoara, contractată de CJ
Unitatea medicală în valoare de 215 milioane de euro va fi ridicată pe Calea Aradului, pe ruinele unui proiect abandonat de 30 de ani.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 26 Martie 2025, 15:05 • Actualizat: 26 Martie 2025, 15:05
Contractul și emiterea ordinului de începere a lucrărilor de construire a Institutului Oncologic din Timișoara (IOT) vor fi semnate săptămâna aceasta, transmite, miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alfred Simonis.
Unitatea spitalicească se va ridica pe Calea Aradului, pe ruinele unui vechi proiect de realizare a unui nou spital municipal, proiect abandonat de 30 de ani, scrie Agerpres.
Investiție de 215 milioane de euro prin PNRR
IOT va avea 250 de paturi şi un ambulatoriu integrat cu 26 de cabinete medicale, săli de tratament, de radioterapie, laborator de medicină nucleară şi un centru de transplant medular şi celule stem. Investiţia estimată la 215 milioane de euro va fi finanţată din Programul Naţional de Reabilitare şi Rezilienţă (PNRR), urmând să se finalizeze în aproximativ trei ani.
„Ieri a fost ultima zi de contestaţii pentru Institutul Oncologic din Timişoara şi nu au fost contestaţii. Ne aşteptăm ca săptămâna aceasta să se semneze contractul şi să se emită ordinul de începere.
Înseamnă că se va face organizarea de şantier şi va începe proiectarea, demolarea şi construcţia noului spital oncologic de pe Calea Torontalului şi înlocuirea acelei ruine care stă de 30 de ani în aceeaşi stare.
Există un câştigător, constructor serios, care a mai lucrat astfel de investiţii. Finanţarea este pe PNRR, suntem constrânşi de termenul de finalizare, dar neavând contestaţii, câştigăm timp”, a afirmat Alfred Simonis.
20.000 de pacienți cu afecțiuni oncologice în județul Timiș
Ideea construirii unui Institut Oncologic la Timişoara, care să deservească zona de vest a ţării în acest domeniu medical, a fost lansată în anul 2009, de ministrul de atunci al Sănătăţii, Ion Bazac, şi primarul Gheorghe Ciuhandu, care urmau să semneze protocolul de predare-primire a amplasamentului.
Incidenţa afecţiunilor oncologice în judeţul Timiş este ridicată, în evidenţe fiind în jur de 20.000 de pacienţi cu aceste patologii, anual apărând în jur de 2.300 de noi cazuri. Cele mai frecvent afectate organe sunt la femei - sânii şi colul uterin -, iar la bărbaţi - aparatul respirator, în special plămânii, colonul, rectul şi prostata.
În momentul de faţă, bolnavii oncologici din vestul ţării sunt trataţi în clinicile aparţinătoare de Spitalul Municipal Timişoara, unde s-a amenajat un spaţiu în care funcţionează trei aparate de radioterapie cu energii înalte.
Citește și: Prelevare de organe și multițesut de la un pacient aflat în moarte cerebrală din județul Mureș