TIMIȘ: Copiii internaţi cu suspiciune de botulism provin din două familii de asistenţi maternali
Cei 8 minori s-au îmbolnăvit, cel mai probabil, după ce au mâncat cârnaţi de casă.
Publicat: 29 Ianuarie 2024, 20:43 • Actualizat: 29 Ianuarie 2024, 21:02
Copiii spitalizați cu suspiciune de botulism la Timişoara provin din două familii de asistenţi maternali, care locuiesc în localitatea Fădimac.
Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, citat de Radio România Actualități, cei 8 minori s-au îmbolnăvit, cel mai probabil, după ce au mâncat cârnaţi de casă.
Pacienții au vârste cuprinse între 3 ani şi 17 ani.
Din primele date ale anchetei epidemiologice, alte trei posibile cazuri, asimptomatice, au fost identificate în focar.
Potrivit Radio România Timișoara, au fost prelevate probe de la toţi copiii şi transmise la DSP Timiş și apoi la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.
"Copiii internaţi au fost simptomatici. Şase dintre ei au dificultăţi la înghiţire şi ptoză palpebrală (căderea pleoapei), iar alţi doi au, în plus, stări de somnolenţă şi fenomene digestive. Tuturor le-am administrat deja antitoxină botulinică şi starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit considerabil. Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere. Deocamdată, nu ştim care a fost cauza infecţiei”, a spus dr. Adelina Marinescu.
Toxina botulinică poate afecta sistemul nervos, provocând paralizie musculară şi, în cazuri extreme, punând în pericol viaţa pacientului. Printre simptome se numără slăbiciune musculară, dificultăţi de respiraţie, vedere înceţoşată, dificultăţi în înghiţire, fenomene digestive şi chiar paralizie.
Medicii recomandă igiena alimentelor, căldura şi gătirea adecvată întrucât căldura poate distruge toxina botulinică.
Totodată, copiii sub un an n-ar trebui să consume miere pentru că întrucât conţine spori de Clostridium botulinum. Se mai recomandă păstrarea corectă a conservelor şi verificarea termenului de valabilitate al alimentelor împachetate.