TIMIȘOARA: Date personale furate în atacul cibernetic asupra municipalități, scoase la vânzare de hackeri
Descoperirea a fost făcută de fondatorul unei platforme care asigură consultanță firmelor și instituțiilor supuse atacurilor informatice.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 03 Septembrie 2024, 09:35 • Actualizat: 03 Septembrie 2024, 10:29
Date personale furate în atacul cibernetic care a vizat Primăria Timișoara, Direcția Fiscală și Poliția Locală, săptămâna trecută, au fost scoase la vânzare de hackeri pe un canal de Telegram.
Fraudă pe Telegram
Descoperirea a fost făcută de fondatorul unei platforme care asigură consultanță firmelor și instituțiilor supuse atacurilor informatice.
“E un canal de Telegram care asta face, tranzacționează date sustrase de la diferite instituții din toată lumea, nu doar in România și am descoperit întâmplător. Mă rog, monitorizăm. Sunt canale Telegram pe care noi le monitorizăm. Am văzut postarea cum că au sustras date de la instituțiile din Timișoara, care au fost afectate de atacul cibernetic. Trebuie să plătim niște sume de bani ca să vedem ce se află acolo exact și evident că nu o să facem asta. Asta ar trebui să fie treaba instituțiilor statului, noi doar am semnalat că faptul că s-au extras datele respective. Este un scenariu clasic, în care din orice site sau bază care se sparge, de obicei cam așa se întâmplă, se extrag și datele cu scopul de a obține bani, evident”, spune Bogdan Albei, citat de Radio România Timișoara.
O anchetă DNSC, în desfășurare
Primarul Dominic Fritz s-a limitat să declare că se desfășoară o investigație a instituțiilor specializate.
“Deocamdată, nu pot să spun mai mult decât că este dosar penal instrumentat de DIICOT. Este în curs o anchetă și la DNSC. Din acest motiv, eu momentan nu pot să spun altceva, dar bineînțeles că facem eforturi să informăm publicul odată ce asta nu contravine scopurilor anchetelor”, a precizat edilul.
După atacul cibernetic, Primăria Timișoara a anunțat că specialiștii săi au inițiat o serie de contra-măsuri cu ajutorul cărora a fost oprită compromiterea întregului sistem.
Tot atunci, municipalitatea a anunțat că nu există indicii că atacatorii au extras date cu caracter personal din sistemele afectate. Ulterior, plata impozitelor online a fost suspendată.
Citește și: Pig butchering, un nou tip de fraudă care vizează utilizatorii din România, conform DNSC