Timișoara, Oradea și Brașov ocupă primele poziții în competiția „Destinația Anului”
Prima tranșă de votare din partea publicului se încheie pe 8 mai.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 25 Aprilie 2024, 14:53 • Actualizat: 25 Aprilie 2024, 14:54
Mai bine de 100.000 de români și-au exprimat preferințele turistice în prima săptămână de votare în cadrul competiței „Destinația Anului 2024 în România”.
Topul orașelor din 2024
Pozițiile fruntașe ale clasamentului, în cadrul cele mai disputate categorii din acest an, „Orașe care inspiră”, sunt ocupate de Timișoara, Oradea și Brașov. Acestea sunt urmate imediat de Cluj Napoca, Suceava, Sibiu, Iași și București.
Primele poziții ale topului preferințelor din categoria stațiunilor turistice sunt ocupate de Bran, Sovata și Băile Felix. Acestea sunt urmate de stațiunile Gura Humorului, Sinaia și Mamaia.
Satele de poveste, premiate în acest an
Ediția de anul acesta aduce o nouă categorie, denumită „Sate de poveste”. Poziția fruntașă a topului este ocupată de satul Ciocănești din Bucovina, județul Suceava, urmat de alte două sate transilvane: Biertan din județul Sibiu și Sâmbăta de Sus din județul Brașov.
„Tărâmuri cu istorie și tradiție” este o altă categorie cu totul deosebită în cadrul competiției, unde primele trei locuri sunt ocupate de câștigătoarea en-titre Ținutul Mănăstirilor din Bucovina, dar și Cetățile Dacice din Munții Orăștiei: Sarmizegetusa Regia, Blidaru, Costești, Piatra Roșie și Maramureșul Istoric.
Atracții ecologice pentru pasionați
În cadrul ediției din 2024, Asociația de Ecoturism din România prezintă împătimiților de natură cele mai impresionante regiuni ecoturistice ale României, unde 12 finaliste își dispută titlul.
În topul preferințelor celor care preferă să-și petreacă timpul în aer liber se află Delta Dunării, urmată de Țara Hațegului, Țara Dornelor și Ținutul Zimbrului din Neamț.
Atracțiile istorice, în atenția votanților
Castelul Corvinilor din Hunedoara este favoritul categoriei „Atracții Cultural-Educative”, pe poziția secundară situându-se Castelul Bran, respectiv Muzeul Astra-Sibiu pe poziția a treia.
Categoria „Distracție și aventură”, destinată prichindeilor, aduce multe surprize în cadrul ediției de anul acesta. Fruntașele clasamentului sunt „Mini-Transilvania Parc” din județul Harghita, „Valea cu Povești” din județul Brașov și „Dino Parc Râșnov”.
În cadrul categoriei „Cazări epice – Resort-uri” lupta este strânsă, Green Village Resort, ZagaZaga Vrancea și Club Vila Bran fiind pe primele poziții ca număr de voturi.
Atracții gastronomice pentru gurmanzi
Competiția cea mai strânsă se află în cadrul categoriei „Boutique”. unde primele cinci destinații clasate în momentul de față au mai puțin de 100 de voturi distanță una față de cealaltă.
Pe primul loc se află „Castel Daniel” din județul Covasna, urmat de „Hadar Chalet” din județul Buzău, „Valea celor XII” din județul Neamț, „Nooks by Adybeca” din județul Bihor și „Atra Doftana” din județul Prahova.
În categoria atracțiilor gastronomice, pe primele locuri sunt „Casa Timiș”, „Valea Verde”, „Mama Cozonacilor” și punctul gastronomic local „Casa VLC” din județul Harghita.
Wellness, noua categorie a ediției
O altă noutate introdusă în ediția de anul acesta a competiției turistice, categoria „Wellness”, plasează pe primul loc Therme București, urmat de Panoramic Colibița.
Termenul limită pentru înregistrarea voturilor în prima tranșă de votare a competiției „Destinația Anului 2024” este 8 mai, relatează Radio România Timișoara.
Votul publicului cântărește o treime din scorul total, alături de o treime obținută prin votul unui juriu format din peste 100 de experți și lideri de opinie, și de opinia publică națională reprezentată prin rezultatele Cercetării Sociologice „Destinația Anului”.
Citește și: Destinațiile montane, preferatele turiștilor români