TULCEA: Pescuitul știucii în Deltă, contestat de pescari
Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii nu au aprobat Ordinul de prohibiţie a pescuitului din acest an.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 29 Ianuarie 2025, 12:12 • Actualizat: 29 Ianuarie 2025, 12:12
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a primit o solicitare din partea Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD) în ceea ce privește interzicerea pescuitului la știucă pe teritoriul Rezervației pentru protejarea speciei, începând din luna februarie.
Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii nu au aprobat Ordinul de prohibiţie a pescuitului din acest an. Ordinul de prohibiţie a pescuitului în România aprobat anul trecut de cele două ministere şi-a încetat valabilitatea la începutul acestui an, spre deosebire de cele adoptate în anii trecuţi, relatează Agerpres.
Pescuitul știucii, interzis în 2021
„În anul 2020, de exemplu, ordinul de prohibiţie prevedea şi perioada în care era interzis pescuitul ştiucii în anul 2021, în condiţiile în care era de aşteptat ca ordinul de prohibiţie din anul următor să apară târziu şi să nu acopere perioada în care ştiuca trebuie protejată. Anul trecut, nu s-a putut include o prevedere similară în ordinul de prohibiţie, din motive juridice”, a precizat pentru AGERPRES preşedintele FOPPDD, Dan Verbina.
Potrivit unei adrese transmise de federaţie instituţiei tulcene din subordinea Ministerului Mediului, interzicerea pescuitului ştiucii este necesară pentru „a proteja specia de eventuale practici de pescuit care ar putea afecta reproducerea naturală a acesteia în perioada premergătoare prohibiţiei oficiale”.
„Solicităm ca această decizie să fie luată şi comunicată în regim de urgenţă, astfel încât să poată fi aplicată fără întârziere şi să îşi producă efectele până la emiterea noului Ordin de prohibiţie”, se mai arată în adresa FOPPDD.
Știuca, specie în declin din 2018
Ştiuca este una dintre speciile cele mai apreciate din Delta Dunării, datorită icrelor care au bobul mare, comparabil cu cel al icrelor de sturion, şi este materia primă pentru unul din produsele piscicole tradiţionale din zonă cu recunoaştere la nivel european.
Având în vedere declinul acestei specii, în anul 2018, Administraţia Rezervaţiei a decis ca pescarii sportivi să nu mai aibă dreptul să reţină vreun exemplar de ştiucă, în condiţiile în care până atunci puteau păstra cinci kilograme pe zi din această specie.
Ordinul de prohibiţie a pescuitului are drept obiectiv protejarea resursei acvatice în perioada de reproducere cu scopul asigurării unei dezvoltări durabile a zonelor piscicole. De-a lungul timpului, au mai fost ani în care ordinul de prohibiţie a pescuitului a fost publicat în Monitorul Oficial la finele perioadei în care ştiuca trebuia protejată.
Citește și: Localnicii din două comune tulcene cer autorităților să oprească secarea Deltei