TULCEA: Peste 80 de mii de animale afectate de pesta micilor rumegătoare, eutanasiate
Pentru multe familii, creșterea animalelor este singura sursă de venit.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 31 Iulie 2024, 13:19 • Actualizat: 31 Iulie 2024, 13:18
Focarele de pestă la micile rumegătoare, mai precis, la ovine și caprine, și-au făcut apariția în localități din județele Constanța și Tulcea.
Eutanasierea animalelor, din păcate o măsură necesară
În astfel de cazuri, deciziile CLCB – Centrele Locale de Combatere a Bolilor – sunt fără echivoc și ele prevăd eutanasierea animalelor afectate de virus, notează Radio România Constanța.
Pentru multe familii, creșterea animalelor este singura sursă de venit, dar astfel de măsuri trebuie să elimine posibilitatea extinderii bolilor și la alte exploatații.
Numai în județul Tulcea, spre exemplu, au fost eutanasiate peste 80 de mii de animale.
Ce este pesta micilor rumegătoare și cum a apărut
„Pesta micilor rumegătoare este o boală infectocontagioasă produsă de un virus cu difuzibilitate foarte mare în rândul populației de ovine și caprine. Caprinele sunt mai mult afectate decât ovinele. Boala este produsă de un virus, dar nu se transmite la om.
Semne clinice specifice acestei boli sunt sindromul respirator și un sindrom digestiv cu slăbirea accentuată a animalului.
Primul focar a fost într-un centru de colectare, acolo unde animalele din mai multe exploatații sunt aduse pentru a se creea un lot pentru export. Presiunea virală și bacteriană în aceste centre de colectare este destul de mare și, din ancheta noastră epidemiologică, avem o astfel de sursă cum că ar fi intrat boala în acel centru de colectare de la o exploatație privată din localitatea Stejar.
Noi am informat în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor, am făcut publicarea măsurilor de biosecuritate și de profilaxie către toate UAT-urile prin medicii veterinari de liberă practică, a măsurilor pe care le-am adoptat în Centrul Local de Combatere a Bolilor, și care au fost difuzate în tot județul”, declară medicul veterinar Mitică Tuchilă, Directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Tulcea.
Citește și: Cazurile de pestă a oilor şi caprelor se înmulțesc în Dobrogea