TULCEA: Restricții în activitatea carierelor de piatră din Munții Măcinului, pe perioada de cuibărire a păsărilor sălbatice
În Parcul Național Munții Măcinului trăiesc zeci de specii protejate de păsări.

Articol de Victor Marin, Publicat: 22 Aprilie 2025, 20:17
Niciuna din cele 11 cariere de piatră din vecinătatea Parcului Național Munții Măcinului (PNMM) nu va mai executa, începând de vineri, lucrări de concasare, explozii pentru lucrările de derocare și alte activități care produc zgomot puternic.
Interdicția este are rolul de a proteja biodiversitatea, în special păsările răpitoare, a declarat pentru Agerpres directorul Administrației PNMM, Viorel Roșca.
Perioadele de restricții impuse de Administrația PNMM variază între două și trei luni, în funcție de perioada de eclozare sau cuibărire a speciilor de păsări care sunt în zonă.
Printre speciile protejate de măsurile impuse societăților care exploatează carierele de piatră sunt codalbul, șorecarul mare, acvila țipătoare mare, acvila țipătoare mică și uliul cu picioare scurte.
"Pe rama estică a Munților Măcin, au fost stabilite două perioade pentru protejarea păsărilor, 10 martie-10 aprilie și 25 aprilie-20 mai. Cele mai multe obiective economice au ca restricții intervalul 20 aprilie-10 iunie, pentru zona de câmp deschis dintre culmea Măcinului și brațul Măcin al Dunării vechi", a menționat directorul Roșca.
Munții Măcinului, cei mai bătrâni din România, au constituit, în secolul al XIX-lea, una dintre cele mai importante zone de exploatare a carierelor de granit.
Parcul Național Munții Măcinului, declarat Rezervație a Biosferei în anul 1998, este singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice zonei de stepă se întâlnesc alături de păduri submediteraneene.
Citește și: Căprior lovit de maşină, eliberat în habitatul natural după ce a fost îngrijit