TUZLA: Activiștii Greenpeace au protestat față de proiectul Neptun Deep
Proiectul reprezintă o catastrofă ecologică, conform organizației.

Articol de Iulian Busan, Publicat: 23 Septembrie 2024, 18:49 • Actualizat: 23 Septembrie 2024, 19:50
Un protest al activiștilor Greenpeace România a avut loc luni, pe șantierul proiectului Neptun Deep, la capătul conductei Tuzla-Podișor.
Activiștii cer închiderea șantierului
„În timp ce România încă nu și-a revenit după inundațiile devastatoare, autoritățile și guvernul își dau acordul pentru un proiect fosil uriaș care ar accelera și mai mult schimbările climatice, cu efecte devastatoare. Greenpeace România cere oprirea imediată a proiectului de extracție de gaze din Marea Neagră, având în vedere multiplele riscuri și probleme pe care le prezintă”, au transmis reprezentanții ONG-ului, printr-un comunicat de presă.
La capătul gazoductului Tuzla-Podișor, pe șantierul stației de măsurare și reglare gaze de la Tuzla, activiștii Greenpeace România protestează împotriva proiectului Neptun Deep și cer stoparea lucrărilor.
Conform activiștilor, procesul de aprobare a fost viciat în complicitate cu autoritățile române.
Proiectul, o catastrofă ecologică
De asemenea, instalarea gazoductului onshore dedicat Neptun Deep înaintea obținerii tuturor avizelor pentru proiect ridică mari semne de întrebare în legătură cu obiectivitatea procesului de aprobare și a instituțiilor implicate.
„Chiar dacă Neptun Deep nu a primit toate avizele necesare demarării proiectului în largul Mării Negre, vedem cum facilitățile de pe uscat și gazoductul Tuzla – Podișor se construiesc într-un ritm alert. Pentru ce? Pentru un proiect care poluează mediul, amenință biodiversitatea, amplifică criza climatică și fenomenele meteo extreme și întârzie tranziția energetică. Aici începe distrugerea iremediabilă a Mării Negre și am venit să tragem încă un semnal de alarmă asupra acestui proiect toxic, care nu numai că ne va bloca în era combustibililor fosili, dar va pune în pericol mediul și sănătatea noastră” a declarat Alin Tănase, Coordonator de Campanii în cadrul Greenpeace România.
„Infrastructura offshore a proiectul Neptun Deep afectează 2 situri Natura 2000. Cei 300 de kilometri de gazoduct Tuzla-Podișor vor traversa 8 situri Natura 2000, dintre care 4 sunt desemnate de interes comunitar pentru habitate și 4 pentru păsări. Pe lângă cele menționate anterior, ruta mai trece prin 3 situri Ramsar, toate fiind zone de protecție a păsărilor (unele primare, altele secundare)”, mai spune Greenpeace.
Greenpeace acționează în instanță
Companiile OMV Petrom și Romgaz, Primăria și Consiliul Local Tuzla, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” și Agenția pentru Protecția Mediului Constanța au fost acționate în instanță de Greenpeace Romania pentru nereguli în procesele de aprobare și lipsă de transparență în privința unor date esențiale ce vizează substanțele toxice ce urmează să fie deversate în Marea Neagră.
În acest sens, organizația de mediu a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre și oprirea proiectului Neptun Deep ce poate conduce la un dezastru ecologic.
Petiția a strâns deja peste 40.000 de semnături, relatează Radio România Constanța.
Citește și: Proiectul Neptun Deep pune în pericol Marea Neagră, conform Greenpeace România