Unități de catering din București, amendate de ANSVSA
Inspectorii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au amendat și încetat activitatea mai multor unități alimentare din București.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 21 Martie 2024, 15:50
Mai multe unități de catering din București au fost amendate cu peste 600.00 de lei de către inspectorii sanitari-veterinari, relatează Agerpres.
În urma neregulilor descoperite, inspectorii ANSVSA au emis patru ordonanțe de interzicere a activități, în perioada 17 februarie-14 martie 2024.
S-au efectuat 708 controale
„Reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti, au efectuat 708 controale în unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Ca urmare a neregulilor constatate şi a încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor, s-au aplicat 82 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 607.600 de lei. Totodată, au fost emise 8 ordonanţe de suspendare a activităţii, 4 ordonanţe de interzicere a activităţii şi s-a dispus măsura de reţinere oficială/ sechestru pentru o cantitate de 333 de kg de produse alimentare”, menționează un comunicat al ANSVSA.
Principalele nereguli constatate de inspectori se numără ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, precum și manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare.
Multiple nereguli depistate
În urma controalelor, s-au depistat dificultăţi în demonstrarea trasabilităţii produselor finite, deficienţe privind întreţinerea spaţiilor de producţie, dar și depozitarea şi funcţionarea în spaţii neaprobate din punct de vedere sanitar veterinar.
De asemenea, în unele cazuri, inspectorii au descoperit angajați fără carnete de sănătate sau programe de autocontrol incomplete şi/sau neimplementate.
Pentru continuarea cercetărilor, inspectorii au prelevat 87 de probe din produsele culinare gata de consum realizate în unitățile de catering, cu scopul de a determina criteriile microbiologice de siguranță a alimentelor, cu rezultat conform sau aflate în curs de evaluare.
Citește și: Președintele ANPC, la RRA. Recomandări pentru siguranța alimentară în postul Paștelui