Noi suntem Radio România, sursa ta de încredere

10 locuri din România pe care să le vizitezi în minivacanță

În România există atât obiective turistice cu succes comercial, cât și locuri autentice, cu tradiții, bine ascunse, care merită descoperite.

Foto: ingridagrans/Shutterstock.com

Articol de Diana Oprea, Publicat: 30 Aprilie 2024, 17:56  • Actualizat: 30 Aprilie 2024, 18:18

Pe lângă nenumăratele locuri pitorești care se află în România și care sunt cunoscute de publicul larg, precum Sighișoara, Castelul Bran, Delta Dunării sau Transfăgărășan, există și o mulțime de bijuterii ascunse care merită să fie descoperite – de la sate săsești cu tradiții seculare, până la peisaje montane de poveste sau clădiri cu istorii controversate.

Dacă vrei ca anul acesta să descoperi o destinație nouă, iată 10 locuri pe care Radio România Reșița îți propune să le explorezi:

Hoghilag

Un sat săsesc fermecător, Hoghilag este cunoscut și ca „țara tuberozelor”. Cultivate de săteni de secole, tuberozele nu numai că sunt fermecătoare prin parfumul și frumusețea lor, dar ademenesc an de an și turiști din toate colțurile țării în timpul Festivalului Tuberozelor. Utilizate pentru parfumuri sau pentru rețete particulare, tuberozele sunt astăzi simbolul satului.

Aici, la fel ca în fiecare sat săsesc, casele sunt aliniate de-a lungul drumului principal, în timp ce biserica fortificată gotică domină centrul satului. Toți sătenii se cunosc între ei încă din copilărie, iar pe ulițe plutește o atmosferă prietenoasă.

Măgura

Satul Măgura este situat la o distanță scurtă de Brașov și de zona Bran-Moeciu. Se află la o altitudine de peste 1.000 de metri, în inima munților Piatra Craiului. Aici, oamenii au un stil de viață pastoral și arhaic, departe de gălăgia orașului. Măgura este destinația ideală pentru iubitorii de drumeții și plimbări în aer liber, dar și pentru cei care vor să se întoarcă la lucrurile simple și să se bucure de câteva clipe de liniște.

Dacă alegi să-ți petreci câteva zile în Măgura, poți vizita mai multe obiective turistice din împrejurimi. Printre acestea se numără: Mânăstirea Sfânta Treime, Peștera Liliecilor din satul Peștera, culoarul Bran-Rucăr, Prăpăstiile Zărneștilor, dar și obiectivele mai populare, precum Cetatea Râșnov, Castelul Bran, Brașov și Poiana Brașov.

Mălâncrav

Înconjurat de peisaje de vis și de versanții verzi ai Transilvaniei, Mălâncrav este astăzi satul cu cea mai mare populație săsească din regiune. Spre deosebire de alte sate săsești, puntea culturală ce unește trecutul cu prezentul a transformat Mălâncrav într-unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania, unde tradițiile, arhitectura săsească, diversitatea etnică și aromele locale se combină pentru a crea o experiență unică.

Istoria satului, cunoscut și sub numele de Malmkrog în germană și Malemkref în dialectul local săsesc, are cel puțin 700 de ani. Biserica fortificată și conacul Apafi sunt mărturii ale poveștilor și evenimentelor sale vechi de secole.

Acest loc și-a păstrat tradițiile vii, datorită unui proiect local: aici, vizitatorii se pot alătura unuia sau mai multor ateliere unde pot învăța modalități tradiționale de gătit, țesut, tehnici de tâmplărie și multe alte abilități locale.

Colibița

Protejat de păduri dese, satul Colibița este mărginit de un lac cu același nume. Imediat cum ajungi aici, observi cum liniștea își face loc în jurul tău. Vei găsi Colibița într-o zonă sălbatică din Munții Călimani. Unii compară frumusețea satului Colibița cu Elveția.

Această zonă este foarte apreciată de turiștii străini, pasionații de sporturi extreme. Dacă ajungi aici, trebuie să încerci rafting, curse cu caiacul și nu în ultimul rând, schi nautic. Poți face drumeții pe trasee bine stabilite sau pur și simplu să te bucuri de natură și de aerul curat.

Această locație superbă se află la o jumătate de oră cu mașina de Bistrița și la 20 km de castelul lui Dracula din Pasul Tihuța.

Șinca Veche

Mănăstirea Șinca Veche este situată lângă Dealurile Pleșu, în satul Șinca Veche, din județul Brașov. Se spune că mănăstirea a fost construită acum mii de ani, pe vremea dacilor sau chiar înainte.

Mănăstirea este cioplită complet în piatră și are două altare și 9 camere pline cu statui bizare, precum simbolul Yin-Yang sau steaua lui David. Turnul este realizat din gresie moale și nu are acoperiș, ceea ce permite soarelui să strălucească pe altar.

Legendele zonei spun că, odată ce intri în grotă şi ajungi sub pământ, orice semn de oboseală dispare ca prin minune, iar corpul este invadat de energie.

Greci

Dacă vrei să explorezi cei mai vechi și joși munți ai României, vino în Munții Măcin! Cazarea o poți găsi în satul Greci, un loc unde cu siguranță vei găsi ciorbă de pește delicioasă și plăcinte dobrogene.

Arătând mai mult ca niște dealuri, cu vârful cel mai înalt de 467 de metri (Vârful Țuțuiatu), Munții Măcin sunt recomandați pentru drumeții, ciclism sau călărie. Dacă mergi în drumeție, nu rata culmea Pricopanului.

Acest traseu îți va purta paşii printre formaţiuni geologice spectaculoase care au luat naştere acum aproximativ 255 de milioane de ani. Nu te mira dacă vei întâlni o broască țestoasă pe parcurs.

Gura Portiței

Pentru a ajunge la Gura Portiței, trebuie să conduci până în Jurilovca, iar pe mai departe vei lua o navă de pasageri sau o barcă cu motor pentru a traversa apele Goloviței. Gura Portiței este un loc perfect pentru cei care se bucură de pace, aer curat, apă limpede de cristal și natură.

Există, de asemenea, o gamă largă de facilități de agrement, de la excursii zilnice pe canalele Dunării la închirierea bărcilor cu vâsle, bărci cu motor, hidro-biciclete, ski-jet, terenuri de tenis și volei.

Ponoarele

Ponoarele este un sat situat în județul Mehedinți. Aici găsești un monument natural numit Podul lui Dumnezeu, un pod natural format în urma prăbușirii plafonului unei peșteri. Podul este de fapt un arc de stâncă gros de 4 m, cu o deschidere de 25 de metri și o lungime de 50 de metri.

Legenda spune că Diavolul locuia în Peștera Ponoarele. Localnicii i-au cerut lui Dumnezeu să-l alunge, iar Dumnezeu a lovit cu palma tavanul peșterii, care s-a prăbușit și a blocat intrarea în peșteră. Însă Diavolul a scăpat de cealaltă gură a peșterii și a urcat pe Stânca Diavolului, un loc de unde păzește oamenii care intră în peșteră.

Făgăraș

Dacă ai ajuns pe Transfăgărășan, ai vizitat Lacul Bâlea și vrei să pornești într-o scurtă drumeție, atunci trebuie să vizitezi Lacul Capra. Traseul este marcat cu triunghi albastru și durează aproximativ o oră. Bine ascuns în inima Munților Făgăraș, Lacul Capra, un lac glaciar, este situat la o altitudine de 2.241 de metri.

Lacul impresionează prin apa sa albastră și este un loc minunat pentru cei care iubesc natura și munții, prin peisajul său.

Arieșeni

Locul de pornire pentru traseele din munții Apuseni este Arieșeni, un sat aflat la o altitudine de 950 m. În timpul iernii, aceste locuri sunt asaltate de turiști din toată țara, care vin aici pentru pârtia Vârtop și peisajele munților. Pe timpul verii, hotelurile și cabanele agroturistice transformă stațiunea într-un loc de agrement.

În timpul petrecut în Arieșeni poți practica călărie, ciclism, poți porni în drumeții, sau te poți bucura de natură în adevărata sa splendoare într-una dintre cele mai sălbatice părți ale Europei. Un loc pe care nu trebuie să îl ratezi este Ghețarul de la Scărișoara, fenomen carstic unic în România, situat la o distanță de numai 15 kilometri de Arieșeni.

Citește și: Satul Polovragi, județul Gorj, în cursa pentru titlul „Best Tourism Villages 2024”

Samfest Jazz&Wine, în weekend
Timp liber 19 Iunie 2024, 14:49

Samfest Jazz&Wine, în weekend

Evenimentul se va desfăşura în parcul "Dr. Fatyol Rudolf" din jurul Turnului Pompierilor.

Samfest Jazz&Wine, în weekend
A doua ediție a festivalului „Amzei Block Party”, la București
Timp liber 18 Iunie 2024, 16:42

A doua ediție a festivalului „Amzei Block Party”, la București

Participanții sunt întâmpinați cu muzică și activități creative.

A doua ediție a festivalului „Amzei Block Party”, la București
Expoziția temporară "O vară cât o viaţă de fluture", la Muzeul Antipa
Timp liber 18 Iunie 2024, 12:52

Expoziția temporară "O vară cât o viaţă de fluture", la Muzeul Antipa

Deşi niciuna dintre speciile expuse nu este în pericol de dispariţie, expoziţia subliniază importanţa protejării fluturilor...

Expoziția temporară "O vară cât o viaţă de fluture", la Muzeul Antipa
Coldplay intenționează să lanseze un album pe vinil făcut din sticle de plastic
Timp liber 18 Iunie 2024, 09:43

Coldplay intenționează să lanseze un album pe vinil făcut din sticle de plastic

În ultimul deceniu, discurile de vinil au cunoscut o revenire masivă.

Coldplay intenționează să lanseze un album pe vinil făcut din sticle de plastic
Oferte speciale de Rusalii, pregătite de hotelierii de pe litoral
Timp liber 17 Iunie 2024, 08:47

Oferte speciale de Rusalii, pregătite de hotelierii de pe litoral

Hotelierii s-au pregătit deja cu oferte speciale în toate staţiunile pentru această minivacanţă.

Oferte speciale de Rusalii, pregătite de hotelierii de pe litoral
Obiecte din istoria Armatei, expuse la Muzeul Unirii din Iași
Timp liber 16 Iunie 2024, 10:17

Obiecte din istoria Armatei, expuse la Muzeul Unirii din Iași

Publicul poate admira obiecte care au o însemnătate deosebită pentru Moldova.

Obiecte din istoria Armatei, expuse la Muzeul Unirii din Iași
București - Promenadă urbană: Calea Victoriei redevine pietonală în weekend
Timp liber 15 Iunie 2024, 10:32

București - Promenadă urbană: Calea Victoriei redevine pietonală în weekend

La orele serii, sunt programate spectacole stradale.

București - Promenadă urbană: Calea Victoriei redevine pietonală în weekend
50 Cent, în concert la București
Timp liber 11 Iunie 2024, 15:48

50 Cent, în concert la București

Spectacolul din 18 august face parte din turneul global „The Final Lap Tour” al rapperului 50 Cent, ce cuprinde peste 103...

50 Cent, în concert la București