Expoziţia "O vară cât o viaţă de fluture", la Muzeul Antipa
Pentru prima dată, vizitatorii vor putea admira şi fluturele african al piersicilor, recunoscut pentru petele de pe aripi de un portocaliu intens.
Publicat: 17 August 2024, 11:15 • Actualizat: 17 August 2024, 11:18
Fluturi spectaculoşi din Africa, sud-estul Asiei şi din America Centrală şi de Sud pot fi văzuţi, până pe 8 septembrie, în cadrul Expoziţiei "O vară cât o viaţă de fluture", deschisă la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din București.
Pentru prima dată, vizitatorii vor putea admira şi fluturele african al piersicilor, recunoscut pentru petele de pe aripi de un portocaliu intens.
"Masculul de fluture pocnitoare are un organ aflat la limita dintre torace şi abdomen cu ajutorul căruia scoate nişte pocnete, nişte sunete, cu care se protejează. Pe partea de deasupra, aripile au o culoare albastră cu numeroase pete albe, din cauza asta i se mai spune şi fluturele noapte înstelată.
Fluturele de Malachit, vedeţi că unii dintre ei stau cu aripile întinse la soare. Este o modalitate de a capta mai uşor energia razelor de soare şi de a se încălzi. Este o specie din America Centrală şi de Sud", a explicat muzeograful Mihai Stănescu.
"Aşa-numitul fluturele împărat; este o specie relativ comună în America Centrală şi de Sud. Partea de deasupra, partea dorsală a aripilor este acoperită cu nişte solzi, care au o structură aparte. Această structură determină nişte efecte optice. Culoarea albastru metalizată de pe această parte a aripilor este produsă de un efect fizic. Face parte din strategia lui de apărare”, a adăugat specialistul.
Citește și: A început a 11-a ediție a Festivalului Roman Apulum