Festivalul fARAD, la începutul lunii octombrie
Tema ediției este Sportul, sub genericul „ACE!”, o celebrare a campionilor și a capcanelor traseului către succes.
Publicat: 16 August 2024, 09:34 • Actualizat: 16 August 2024, 10:02
Festivalul Internațional de Film Documentar fARAD revine la Arad, în această toamnă, pentru cea de-a 11-a ediție.
Ca în fiecare an, publicul este invitat să participe la 5 zile de proiecții, evenimente speciale și întâlniri cu invitați din România și din străinătate.
Potrivit Radio România Cultural, ediția va celebra povești cinematografice despre sport (cu un focus special pe tenis). Importanța stării de competiție și complexitatea destinului de campion, văzută pe peliculă, va compune seria de filme curatoriată de Dimitris Kerkinos.
„fARAD.11 este inspirat de Jocurile celei de-a XXXIII-a Olimpiade de la Paris, privilegiind documentare care explorează artistic și din multiple unghiuri universul sportiv, contribuind cu o altă perspectivă la ceea ce ar putea însemna cultura sportului pentru spectator. Programul include filme care evidențiază spiritul sportiv prin eforturile celor care și-au lăsat amprenta în categorii precum boxul, gimnastica, scrima, fotbalul, voleiul, dar și în șah sau e-sport-uri, și pune accent pe marile legende ale tenisului”, declară Dimitris Kerkinos, directorul artistic al festivalului.
În deschiderea festivalului, va fi proiectat documentarul Nasty, în regia lui Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu.
Ca la fiecare ediție, la Arad vor veni atât invitați din țară, cât și internaționali, care vor participa la sesiuni de Q&A organizate în jurul proiecțiilor.
"Eveniment emblematic al municipalității arădene, festivalul fARAD, prin oferta sa variată, este un proiect de talie internațională, care vine în întâmpinarea celor mai exigente așteptări culturale ale comunității noastre", spune Daniela Pădurean-Andreica, directoarea Centrului Municipal de Cultură Arad.
În cadrul ediției actuale revine, pentru a noua oară, Laboratorul fARAD, o componentă esențială a festivalului, dedicată tinerilor documentariști care au proiecte în lucru. Este un laborator creativ unic în România, parțial modelat după laboratoarele de la Sundance, Independent Filmmaker Project și IDFA.
Înscrierile se fac online. Termenul limită de aplicare este 5 septembrie.
Citește și: 3.000 de spectatori, la concertul susținut pe litoral de Corul Madrigal și Cantus Mundi