Festivalul Orizont Sonor, la Constanța
Programul include sesiuni de ascultare imersivă a unor documentare franceze, în prezenţa realizatorilor şi producătorilor lor, iar discuţiile încrucişate, împreună cu ascultarea de fragmente din creaţii sonore şi radio, vor aborda diverse subiecte.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 16 Septembrie 2024, 14:08 • Actualizat: 16 Septembrie 2024, 14:16
Institutul Francez din România organizează prima ediţie de Orizont Sonor.
„În anul centenarului său, Institutul Francez din România organizează, între 19 și 21 septembrie, la Constanţa, Orizont Sonor, un proiect interdisciplinar inovator, fără precedent în România, organizat în cooperare cu Longueur d’Ondes (Franţa), unul dintre cele mai mari festivaluri de radio şi sunet din lume, şi SEMI SILENT (România), platformă de podcast dedicată creaţiei sonore, creaţiei radiofonice şi înregistrărilor audio” se precizează într-un comunicat, citat de Radio România Constanța.
După o serie de trei ateliere de podcast jurnalistic, de ficţiune şi creaţie sonoră, care au avut loc de-a lungul verii în Bucureşti, Festivalul se mută la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” din Constanţa.
„Festivalul Orizont Sonor leagă vestul de est, pe parcursul a trei zile în care ţărmul constănţean al Mării Negre va fi punctul de întâlnire al unei mari varietăţi culturale de radio şi naraţiuni din Europa şi nu numai, deoarece vom avea alături de noi şi profesionişti din Ucraina şi Georgia”, a spus Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului Francez din România.
Prima zi a festivalului va fi dedicată industriei, temelor şi mizei din zona de radio şi creaţie sonoră.
„Un prim panel despre podcastul documentar din jurul Mării Negre va avea loc în colaborare cu One World România şi Balkan Documentary Center (în cadrul programului media Balkan Watchers) alături de Sophio Chkheidze, producător de podcast şi film din Georgia, şi Arnaud Contreras, jurnalist de radio francez care a relatat din Georgia. Un focus pe Atelierele Orizont Sonor va fi susţinut de co-organizatorii lor: Anamaria Pravicencu (SEMI SILENT), Ilinca Stihi (Radio România – Grand Prix Nova) şi Cosmin Bârzan (Radio Comunitaria), în prezenţa participanţilor, ocazie cu care vor fi ascultate podcasturile şi creaţiile produse de participanţi în cadrul acestor ateliere. Ziua va fi încheiată de o discuţie asupra perspectivelor europene în creaţia de sunet şi producţiilor radio în era podcastului digital cu profesioniştii Anamaria Pravicencu (SEMI SILENT), Justine Perez (producător francez de podcast şi film), Alexandre Plank (regizor de radio şi fondator Making Waves) şi Hanna Klimpe (din Germania, profesor la HAW, specialist în reţelele sociale)”, se menţionează în comunicatul Institutului Francez din România.
De-a lungul celorlalte două zile de festival, vor avea loc o serie de evenimente şi activităţi diverse.
Sunt programate sesiuni de ascultare imersivă a unor documentare franceze, în prezenţa realizatorilor şi producătorilor lor, iar discuţiile încrucişate, împreună cu ascultarea de fragmente din creaţii sonore şi radio, vor aborda diverse subiecte.
Emisiuni radio speciale vor fi transmise în direct de la faţa locului, din locaţiile festivalului, cu acces gratuit pentru public.
„RFI România îi va întâmpina pe oaspeţii francezi ai festivalului pentru o emisiune specială Zebra, Radio Constanţa va găzdui o emisiune cu tinerii studenţi constănţeni, iar Black Rhino Radio va găzdui o emisiune despre emisia muzicală de radio în România din epoca post 1989 cu jurnalistul Paul Breazu şi invitaţii săi”.
Pe parcursul festivalului, alte instalaţii sonore imersive vor fi amenajate în aer liber, iar în timpul sesiunilor de ascultare, podcasturile şi creaţiile sonore vor fi subtitrate în română şi engleză.
Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este liberă.
Programul complet este disponibil online.
Citește și: Cu un record de 18 statuete, serialul "Shōgun" a triumfat la Gala Emmy